Dr. Vleskó Gábor

10. hét

Tíz hetes terhességnél az első trimeszter végéhez közeledik, és a teste már teljesen ráhangolódott a benne növekvő élet táplálásának folyamatára. A terhességgel járó hormonális változások továbbra is számos tünetet okoznak.

Fizikailag a fáradtság, amelyet eddig tapasztalt, valószínűleg a terhesség magas energiaigénye miatt továbbra is fennáll. A reggeli rosszullét, amelyet hányinger vagy akár hányás jellemez, továbbra is a mindennapok része lehet. A terhességgel gyakran együtt járó fokozott szaglás továbbra is szembetűnő lehet, ami sajátos étvágytalanságokhoz vagy ételek iránti sóvárgáshoz vezethet. A mellei továbbra is megduzzadhatnak, elsötétülhetnek és érzékenyebbé válhatnak, ahogy a teste felkészül a szoptatásra. Ahogy a méhe növekszik, a hólyagjára nehezedő nyomás gyakori vizeléshez vezethet. Ha erős fájdalmat vagy erős vérzést tapasztal, azonnal forduljon szakorvoshoz.

Érzelmi téren gyakoriak a hormonok ingadozása miatti hangulatingadozások. Ha ezek az érzések nyomasztóvá válnak, vagy tartós szorongáshoz vagy depresszióhoz vezetnek, ne habozzon, forduljon szakemberhez.

Ami a magzati fejlődést illeti, a most már eper nagyságú baba figyelemre méltó ütemben növekszik. Az arcvonások tovább finomodnak, és a baba feje egyre kerekebbé válik. Kialakulnak a baba tejfogainak fogbimbói, és a baba ujjai és lábujjai már világosan kirajzolódnak. A baba szíve egyenletesen gyors ütemben ver, és a létfontosságú szervek, mint a vese és a máj, kezdenek működni.

Mint mindig, most is kulcsfontosságú a terhesgondozás. A rendszeres szűrővizsgálatok, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a folyadékpótlás és az elegendő pihenés kiemelten fontos.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.