Dr. Vleskó Gábor

12. hét

Tizenkét hetes terhességnél már majdnem az első trimeszter végén jár, és a teste alkalmazkodik a terhesség okozta változásokhoz. Hormonszintje továbbra is ingadozik, ami különféle tüneteket okoz.

Fizikailag a terhesség korábbi heteire jellemző fáradtság és reggeli rosszullét kezdhet enyhülni. Ennek ellenére előfordulhat, hogy továbbra is fokozott szaglással rendelkezik, ami befolyásolja az étkezési preferenciáit. A mellei tovább változhatnak, sötétedhetnek és megnagyobbodhatnak a szoptatásra való felkészülés jegyében. Gyakori a gyakori vizelés, mivel a növekvő méh nyomja a húgyhólyagját. Lehet, hogy a méhének növekedésével párhuzamosan elkezd megjelenni a babapocakja. Ha erős hasi fájdalmat vagy erős vérzést tapasztal, azonnal forduljon szakorvosához.

Érzelmileg a hormonális változások hangulatingadozást okozhatnak. Ha tartós szomorúságot vagy szorongást tapasztal, fontos, hogy szakember segítségét kérje.

Ami a magzati fejlődést illeti, az Ön babája, aki most körülbelül akkora, mint egy citrom, gyorsan növekszik. A baba arcvonásai egyre határozottabbá válnak, és a reflexek is kezdenek kialakulni – a baba már képes kinyitni és becsukni az öklét, és begörbíteni a lábujjait. A belek a köldökzsinórból a baba hasába kerülnek, a vesék pedig elkezdenek működni és vizeletet termelni. 

Ezen a héten javasolt elvégeztetni az első trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálatot (más néven „12 hetes ultrahangot’), és a kombinélt tesztet vagy NIPT teszteket az esetleges kromoszóma hibák kiderítésére.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.