Dr. Vleskó Gábor

16. hét

Tizenhat hetes terhességnél már négy hónapos terhes, és jócskán belépett a második trimeszterbe. Ahogy a teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő babához, a hormonális viszonyok stabilizálódhatnak, ami a tüneteiben is változásokhoz vezethet.

Fizikailag a fáradtság és a reggeli rosszullétek, amelyek az első trimesztert jellemezték, gyakran visszahúzódnak, és esetleg megnövekedett energiával töltődhet fel. A fokozott szaglás továbbra is fennmaradhat, ami befolyásolja az étkezési szokásait. Növekvő méhe most már jól látható, mellei pedig a szoptatásra való felkészülés során tovább sötétedhetnek és megnőhetnek. Egyes nők arról számolnak be, hogy a fokozott véráramlás és a folyadékvisszatartás miatt enyhe duzzanatot tapasztalnak a végtagjaikban.

Érzelmileg a hormonális ingadozások stabilizálódhatnak, ami kevesebb hangulatingadozást eredményez. Nem ritka azonban, hogy továbbra is tapasztalnak érzelmi hullámvölgyeket. Ha a szorongás vagy a depresszió érzései továbbra is fennállnak, forduljon szakemberhez.

Ami a magzati fejlődést illeti, a most már avokádó méretű baba gyorsan növekszik. A baba arcizmai fejlődnek, és különböző arckifejezéseket produkálhat, még akkor is, ha a baba még nem tudja azokat irányítani. A baba feje felegyenesedettebb, mint eddig, és a karok és lábak arányai is inkább az újszülöttekéhez hasonlítanak. A babát egy finom szőrréteg, az úgynevezett lanugo borítja, és a bőr védőrétege, a vernix caseosa tovább képződik.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.