Dr. Vleskó Gábor

28. hét

Huszonnyolc hetes terhességgel hivatalosan is belépett a harmadik trimeszterbe, ami jelentős mérföldkő a terhesség során. A teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő babához, és a hormonális változások számos tünethez hozzájárulhatnak.

Fizikailag a baba mozgása valószínűleg egyre kifejezettebbé válik, és lehet, hogy rúgások, szúrások és gurulások sorozatát érzi. Ahogy a babapocakja egyre markánsabbá válik, olyan gyakori terhességi tüneteket tapasztalhat, mint a hátfájás, a gyomorégés és a légszomj. Néhány nő azt is észreveheti, hogy a köldöke kipattant, ami gyakori és átmeneti jelenség a terhesség alatt. Ahogy a teste felkészül a szoptatásra, a mellei tovább sötétedhetnek és megnagyobbodhatnak.

Érzelmileg az izgalom és az aggodalom keveredését érezheti. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt gyakoriak a hangulatingadozások. Ha azonban a szorongás vagy a depresszió érzései továbbra is fennállnak, fontos, hogy szakember segítségét kérje.

Ami a magzati fejlődést illeti, a baba, aki most már nagyjából egy padlizsán méretű, gyorsan érik. A baba agya határozottan fejlődik, a haja tovább nő, és a hallása is javul. A baba szemei már ki- és becsukódnak, és érzékelik a fényváltozásokat. A legfontosabb, hogy a baba tüdejében fejlődik a felületaktív anyag, amely az anyaméhen kívüli légzéshez nélkülözhetetlen.

 

Amennyiben még nem türtént meg, ezen a héten ajánlott levenni a második trimeszteri vérvételt, amely vércukor terheléses vizsgálatból, teljes vérképből, vizeletvizsgálatból, és anyai Rh negatív vércsoport esetében vércsoport és ellenanyagszűrésből áll.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.