Dr. Vleskó Gábor

29. hét

Huszonkilenc hetes terhességgel a harmadik trimeszterben van, és a terhesség utolsó szakaszához közeledik. A teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő babához, és a hormonális változások számos tünethez hozzájárulhatnak.

Fizikailag valószínűleg elég erősen érzi a baba mozgását. Ezek a mozgások a gyengéd lökésektől a határozott rúgásokig terjedhetnek. Ahogy a babapocakja egyre markánsabbá válik, olyan gyakori terhességi tüneteket tapasztalhat, mint a hátfájás, a gyomorégés és a vizelés gyakoribbá válása. Egyes nők a fokozott folyadékvisszatartás miatt enyhe duzzanatot is észlelhetnek a kezükben, lábukban és bokájukban. A mellei a szoptatásra való felkészülés során tovább sötétedhetnek és megnagyobbodhatnak.

Érzelmileg a babával való hamarosan történő találkozás izgalmát aggodalom és szorongás érzései árnyalhatják. Ebben az időszakban a hormonális változások miatt gyakoriak a hangulatingadozások. Ha azonban a szorongás vagy a depresszió érzései továbbra is fennállnak, fontos, hogy szakember segítségét kérje.

Ami a magzati fejlődést illeti, az Ön babája, aki most körülbelül akkora, mint egy sütőtök, gyorsan növekszik. A baba izmai és tüdeje tovább érik, és a szemei már ki és be tudnak nyílni. Babája agya tovább fejlődik, lehetővé téve a testhőmérséklet szabályozását, valamint a szopás és nyelés koordinálását. A baba csontjai is megkeményednek, kivéve a koponyát, amely a szülésig puha és rugalmas marad.

 

Ebben az időszakban érdemes időpontot foglalnia a harmadik genetikai ultrahang szűrővizsgálatra a 30. hétre.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.