Dr. Vleskó Gábor

35. hét

A 35. héten a terhesség vége felé közeledik. A baba most gyorsan hízik, és zsírrétegeket képez, amelyek segítenek neki szabályozni a testhőmérsékletét a születés után. A vesék teljesen kifejlődtek, és a máj már képes feldolgozni néhány salakanyagot. Az alapvető fizikai fejlődés nagy része már befejeződött, és a baba fő feladata a súlygyarapodás.

Az agy az egyetlen jelentős szerv, amely még fejlődik, és a születés után is tovább növekszik és fejlődik. A baba hallása teljesen kifejlődött, és a hangok széles skálájára tud reagálni. Meg tudják különböztetni a fényt a sötéttől, bár a látásuk még nem fejlődött ki teljesen.

Ön részéről lehet, hogy egy kicsit kényelmetlenül érzi magát. Ahogy a baba növekszik és egyre több helyet foglal el, légszomjat és gyomorégést tapasztalhat. Fájhat a háta a plusz súly cipelésétől, és nehezen találhat kényelmes pozíciót az alváshoz. A lábak és a bokák megduzzadása gyakori a fokozott folyadékvisszatartás miatt. Az is előfordulhat, hogy továbbra is jósló fájásokat (Braxton Hicks-féle összehúzódásokat) tapasztal, mivel a teste felkészül a szülésre.

Az is gyakori, hogy a szüléssel és a szülővé válással kapcsolatos szorongás miatt intenzívebb álmokat vagy akár rémálmokat is lát. Ne habozzon megbeszélni ezeket az érzéseket az orvosával vagy egy mentálhigiénés szakemberrel.

 

Ezen a héten ajánlott a hetedik terhesgondozási vizit, amelynek keretein belül vesszük le a B csoportú Streptococcus baktérium (GBS) hüvelyváladék tenyésztést.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.