Dr. Vleskó Gábor

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez. Ez idő alatt elkezdheti észre venni a terhességi tüneteket, amelyeket a hormonok emelkedő szintje okoz.

Gyakori a fáradtság, a reggeli (nem csak reggeli) rosszullét, amely a nap bármely szakában jelentkező hányingerrel vagy hányással járhat. A szaglás érzékenysége fokozódhat, ami szokatlan sóvárgáshoz vagy bizonyos ételekkel szembeni ellenszenvhez vezethet.

A hormonális változások miatt a mellei érzékenynek, duzzadtnak tűnhetnek. Előfordulhat enyhe vérzés, barnás váladékozás, amely általában nem utal arra, hogy probléma lenne várandósságával, ennek hátterében néha progeszteron hiány állhat, melyet gyógyszeresen tudunk pótolni. Amennyiben erős vérzést észlel, vagy erős alhasi görcsöket tapasztal, javasolt a szakorvosi vizsgálat.

Érzelmi téren a hormonális változások miatt hangulatingadozásokat tapasztalhat. Ha ezek a szorongásos vagy depressziós érzések súlyosakká vagy tartósakká válnak, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Ami a magzati fejlődést illeti, a jelenleg kisborsó- vagy lencse méretű babája jelentős változásokon megy keresztül. Kialakulóban van az idegcső, amelyből az agy és a gerincvelő lesz. Kialakulóban van a szív és a keringési rendszer, és a hatodik héten a baba szíve elkezd dobogni és vért pumpálni. A kezdetleges méhlepény és a köldökzsinór is kialakulóban van, hogy a terhesség során a baba táplálékát biztosítsa.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

7. hét

Hét hetes terhességnél körülbelül az első trimeszter felénél jár, és a teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő baba támogatásához szükséges változásokhoz. Ebben az időszakban a terhességi tünetek egyre inkább észrevehetővé válhatnak, ami nagyrészt a szervezetében lévő terhességi hormonok növekvő szintjének köszönhető.