Dr. Vleskó Gábor

7. hét

Hét hetes terhességnél körülbelül az első trimeszter felénél jár, és a teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő baba támogatásához szükséges változásokhoz. Ebben az időszakban a terhességi tünetek egyre inkább észrevehetővé válhatnak, ami nagyrészt a szervezetében lévő terhességi hormonok növekvő szintjének köszönhető.

A gyakori tünetek közé tartozhat a folyamatos fáradtság, mivel a teste keményen dolgozik, hogy támogassa a terhességet, valamint a reggeli rosszullét, amely hányingerrel és hányással járhat. Neve ellenére a reggeli rosszullét a nap bármely szakában jelentkezhet. A szaglása továbbra is érzékenyebb lehet, és előfordulhat, hogy bizonyos szagok kiváltják vagy súlyosbítják a hányingert.

A mellváltozások, mint például a méretnövekedés, a mellbimbó udvar (areola) sötétedése és a fokozott érzékenység gyakran előfordulnak. Enyhe kismedencei görcsök és enyhe vérzés előfordulhat, de erős fájdalmat vagy erős vérzést azonnal jeleznie kell orvosának.

Érzelmileg hangulatingadozásokat tapasztalhat, mivel a hormonok ingadozása különböző érzelmeket okozhat.

A magzati fejlődést tekintve a baba most körülbelül akkora, mint egy áfonya. A baba agya gyorsan növekszik, és kezdenek kialakulni az arcvonásai, a szemek helyén sötét foltok, az orrlyukak helyén nyílások, és a fülek jelzésére szolgáló gödröcskék. A karok és a lábak egyre hosszabbak, a kezek és a lábfejek pedig elkezdhetnek úszóhártyás ujjak és lábujjak kialakulni. A baba szíve gyors ütemben, percenként körülbelül 100-160-szor ver.

A terhesség izgalmas időszak, de az is normális, ha vannak aggodalmai vagy aggályai. Szükség esetén ne habozzon támogatást vagy útmutatást kérni.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.