Dr. Vleskó Gábor

A méhlepény-leválás

A méhlepény leválása súlyos terhességi szövődmény, amely bár viszonylag ritka, az anyát és a gyermeket egyaránt fenyegető lehetséges kockázatai miatt kiemelten fontos. Ez az állapot akkor következik be, amikor a méhlepény a szülés előtt részben vagy teljesen leválik a méh faláról. A méhlepény kulcsfontosságú a növekvő magzat oxigén- és tápanyagellátásában, és idő előtti leválása általában fatális következményekkel jár a magzat oldaláról.

A méhlepény leválása általában a terhesség harmadik trimeszterében következik be, de a 20. hét után bármikor előfordulhat. Az állapot súlyossága változó lehet; enyhe esetekben kevés vagy semmilyen tünet nem jelentkezhet, de súlyosabb esetekben erős vérzéshez, magzat elvesztéséhez vezethet. A méhlepény leválás pontos oka nem mindig egyértelmű, de bizonyos tényezők növelik a kockázatot, többek között a terhességi magasvérnyomás, az ikerterhesség, a dohányzás, a terhességi toxaemia, a kóros elhízás, a hasat ért trauma.

 

A méhlepény leválás leggyakoribb tünete a hüvelyi vérzés, bár egyes esetekben a vér a méhlepény mögött rekedhet, és nem jelentkezik nyilvánvaló vérzés. Kifejezetten jellemző tünet még a méh fokozott kontraktilitása, amikor a fájások között szinte egyáltalán nincsen szünet, és nincsen összhangban azzal, ahogyan a vajúdás halad.

 

Bár a méhlepény-leválás nem minden esete előzhető meg, a kockázati tényezők megértése és kezelése jelentősen csökkentheti előfordulásának valószínűségét. A rendszeres várandósgondozás lehetővé teszi a vérnyomás és a méhlepény egészségének ellenőrzését. A dohányzás és a terhesség alatti kábítószer-fogyasztás kerülése szintén csökkentheti a kockázatot.

 

A méhlepény-leválás kezelése az állapot súlyosságától, a terhességi kortól valamint az anya és a magzat egészségi állapotától függ. Enyhe esetekben, például amikor a méhlepénynek csak a széli része válik le, és esetleg várható, hogy a vérzés megáll, csak szoros megfigyelésre lehet szükség. Súlyosabb esetekben az azonnal, minél hamarabb elvégzett császármetszés jelenti az egyetlen megoldást az anya és a gyermek biztonsága érdekében.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.