Dr. Vleskó Gábor

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis (BV) az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzéses állapot. Ez az állapot a hüvelyben élő természetes baktériumok egyensúlyának felborulásából ered, ami kellemetlen és nyugtalanító tünetekhez vezet. Gyakorisága ellenére a BV-t számos mítosz és tévhit övezi, ami felesleges megbélyegzést és szorongást okoz.

Mi a bakteriális vaginózis?

 

A BV lényege, hogy bizonyos baktériumok túlszaporodnak a hüvelyben, ami felborítja a természetes baktériumegyensúlyt. Sok más hüvelyi fertőzéstől eltérően a BV nem tekinthető szexuális úton terjedő fertőzésnek, bár a szexuális tevékenység befolyásolhatja a kialakulását. A BV jellemző tünete a szokatlan, halszagú hüvelyi folyás, különösen szex után. Egyéb tünetek lehetnek a viszketés, égés vagy bőrpír, bár egyes nőknél egyáltalán nem jelentkeznek ilyen tünetek.

 

Okok és kockázati tényezők

 

A BV pontos oka nem teljesen tisztázott, de a normál hüvelyflóra egyensúlyának megbomlásához kapcsolódik. Olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak ehhez az egyensúlyhiányhoz, közé tartozik az új vagy több szexuális partner, a túlzásba vitt intim higénia, valamint az illatos szappanok vagy habfürdők használata. Fontos megjegyezni, hogy a BV-t nem a rossz higiénia okozza – ez egy gyakori tévhit, amely felesleges szégyenérzetet okozhat.

 

Kezelés és megelőzés

 

Szerencsére a BV kezelhető hüvelyileg alkalmazott, vagy szájon át szedett antibiotikumokkal, és a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítását célzó kezelésekkel. A tüneteket észlelő nők számára kulcsfontosságú, hogy orvoshoz forduljanak, mivel a kezeletlen BV komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a nemi úton terjedő fertőzésekre való fokozott fogékonyságot és a terhesség alatti komplikációkat.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.