Dr. Vleskó Gábor

Cerclage műtét

A várandósság során egyes nőknek több akadállyal kell szembenézniük, mint másoknak. Az egyik ilyen kihívás a méhnyak elégtelensége vagy inkompetenciája miatti koraszülés kockázata, amikor a méhnyak idő előtt kezd rövidülni és kitágulni. Ebben az esetben az ún. méhszájzáró műtét vagy cerclage néven ismert eljárás jelenthet megoldást, és esélyt nyújthat arra, hogy a terhesség minél tovább viselődjön, és a szülés olyankor történjen meg, amikor a magzati kockázatok már minél alacsonyabbak.

Mi az a cerclage?

 

A cerclage egy olyan sebészeti eljárás, amelyet a méhnyak elégtelenségében szenvedő várandós nőknél végeznek, amikor a méhnyak a szokásosnál gyengébb, és a terhesség során túl korán kezd megnyílni, ami a koraszülés vagy a terhesség elvesztésének kockázatához vezet. Az eljárás során a méhnyakat összevarrják, hogy megerősítsék és megakadályozzák a korai tágulást.

 

Az eljárás és az utókezelés

 

A cerclage-ot általában a második trimeszterben végzik, és általában spinális érzéstelenítésben, ritkábban altatásban történik. Az eljárás jó sikerességi aránnyal rendelkezik, de a terhességet követően gondos megfigyelést igényel. Minden esetben feltétele a beavatkozás elvégzésének, hogy kizárásra kerüljön a fertőzés fennállása.

Kiemelt cikkek

Petevezeték-sterilizáció

A mesterséges petevezeték-sterilizáció jelentős döntés a reproduktív egészségügy területén, mivel végleges megoldást kínál azoknak a nőknek, akik biztosak abban, hogy a jövőben nem akarnak teherbe esni.

Laparoszkópia vagy hastükrözés

A laparoszkópos myoma eltávolítás egy olyan sebészeti eljárás, amely a méh miómák eltávolítását jelenti a hasfalon ejtett kis bemetszéseken keresztül.

Loop-conisatio

A loop konizáció egy olyan eljárás, amely során egy vékony dróthurkot használnak, amelyen keresztül elektromos áramot vezetnek át a kóros méhnyakszövet eltávolítására. Ez a technika lehetővé teszi a szövet pontos eltávolítását, miközben minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását.