Dr. Vleskó Gábor

Cervicitis

A méhnyakgyulladás, a méhnyak gyulladása gyakori nőgyógyászati állapot, amely sok nőt érint életük egy bizonyos pontján. Gyakorisága ellenére a méhnyakgyulladás gyakran észrevétlen marad, mivel tünetei alig észrevehetőek, vagy egyes esetekben teljesen hiányoznak.

Mi a méhnyakgyulladás?

 

A méhnyakgyulladás a méhnyak, a méh alsó, a hüvelybe nyíló részének gyulladása. Lehet akut, hirtelen tünetekkel jelentkező, vagy krónikus, idővel elhúzódó, enyhébb tünetekkel járó. Az állapotot számos tényező okozhatja, beleértve a szexuális úton terjedő fertőzéseket (STI), mint például a chlamydia és a gonorrhea.

 

A tünetek felismerése

 

Sok méhnyakgyulladásban szenvedő nő nem tapasztal tüneteket. Ha azonban a tünetek jelentkeznek, azok közé tartozhat a rendellenes hüvelyi folyás, a menstruáció közötti vagy a közösülés utáni vérzés, a közösülés közbeni fájdalom, valamint a kismedencében érzett nyomásérzés. E tünetek korai felismerése megelőzheti a szövődményeket, és előkészítheti az utat a hatékony kezeléshez.

 

Az időben történő kezelés fontossága

 

Kezeletlenül hagyva a méhnyakgyulladás súlyos reproduktív egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a kismedencei gyulladásos betegséget (PID), amely hatással lehet a termékenységre. Növeli a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát is, mivel a gyulladás miatt a méhnyak fogékonyabbá válik a fertőzésekre. 

 

Kezelési lehetőségek

 

A méhnyakgyulladás kezelése nagyban függ az okától. Ha nemi úton terjedő fertőzés áll a háttérben, az antibiotikumok jelentik a megoldást. Nem fertőző okok esetén az irritáció kezelése – legyen az a fogamzásgátló módszerek megváltoztatása vagy bizonyos vegyi expozíciók elkerülése – enyhítheti a tüneteket.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.