Dr. Vleskó Gábor

Terhességi cholestasis

A várandósság intrahepatikus cholestatisa (ICP), a várandósságok körülbelül 0,5-2%-ában előforduló májbetegség. Jellemzően a harmadik trimeszterben alakul ki, de bármikor megjelenhet.

Az állapotot az jellemzi, hogy a májból történő csökkent epeáramlás miatt felhalmozódnak az epesavak a véráramban. Ez a felhalmozódás viszketést eredményezhet, általában a tenyéren vagy a talpon, de a test bármely pontján jelentkezhet. A viszketés intenzív lehet, és gyakran éjszaka súlyosbodik. Fontos, hogy általában nincs látható kiütés, és a tünetek gyakran megszűnnek a szülés után.

 

Az ICP pontos oka ismeretlen, de feltételezhetően genetikai, hormonális és környezeti tényezők kombinációja. Gyakoribb azoknál a nőknél, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, az iker- vagy többes várandósságban, valamint azoknál a nőknél, akiknek korábbi várandósságükben is volt ICP. Bizonyos májbetegségek és állapotok szintén növelhetik a kockázatot.

 

Az ICP mind az anyánál, mind a babánál komplikációkat okozhat.

 

A diagnózis általában az epesavszintet mérő vérvizsgálatokat és májfunkciós vizsgálatokat foglal magában. Ha diagnosztizálták, a kezelés magában foglalhatja az epesavszintet csökkentő gyógyszeres kezelést, K-vitamin-kiegészítőket és rendszeres ellenőrzést. A szülés megindítására szükség lehet, az epesavszint emelkedés mértékétől függően.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.