Dr. Vleskó Gábor

Chorioamnionitis

A chorioamnionitis, egy szülészeti körökön kívül kevésbé ismert egészségügyi állapot, csendes, mégis jelentős veszélyt jelent mind a várandós anyákra, mind a születendő gyermekeikre. Ezt a gyulladásos betegséget, amely a magzatot körülvevő hártyákat (a choriont és az amniont) érinti, elsősorban felszálló bakteriális fertőzés okozza. Előfordulása súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik, ezért a tudatosság és a korai felismerés kulcsfontosságú.

Az állapotot gyakran a hüvelyben és a méhnyakon általánosan megtalálható baktériumok okozzák. Egyes esetekben ezek a baktériumok felszállnak a méhbe, ami a magzatvíz és a magzatburkok fertőzéséhez vezet. Ez a terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, és a méhnyak idő előtti kinyílását, a szülés beindulását okozhatja, gyakran koraszülést okozva.

 

Chorioamnionitis kezelése

 

A diagnózis felállítása után az azonnali intézkedés általában antibiotikumok beadását jelenti az anyának a fertőzés leküzdése érdekében. 

Megelőzés és tudatosság

 

Bár a természetes baktériumflórával való összefüggése miatt kihívást jelent a chorioamnionitisz teljes megelőzése, a jó szülés előtti higiénia fenntartása segíthet a korai felismerésben és kezelésben. A tudatosság hatékony eszköz; a jelek és tünetek megértése azonnali orvosi ellátást biztosíthat, csökkentve az anyát és a gyermeket fenyegető kockázatokat.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.