Dr. Vleskó Gábor

CTG, NST, cardiotocogram

A várandósság során a születendő gyermek egészségének biztosítása a legfontosabb dolgunk. A rendelkezésünkre álló különböző eszközök közül a kardiotokogram (CTG) kiemelkedik. Ez a nem invazív vizsgálat, amelyet gyakran magzati szívfrekvencia-monitornak is neveznek, a várandósgondozás alapelemévé vált, és kulcsfontosságú betekintést nyújt a baba állapotába a terhesség vége és a szülés alatt.

Mi az a kardiotokogram?

 

A kardiotokogram egy kettős funkciójú vizsgálat, amely a terhesség és a vajúdás során a magzati szívfrekvenciát és a méhösszehúzódásokat is rögzíti. A magzati szívfrekvencia a baba oxigénellátásának és általános egészségi állapotának létfontosságú jele, míg a méhösszehúzódások megfigyelése segít felmérni a vajúdás előrehaladását és a baba erre adott reakcióját. A CTG-készülék valós időben jeleníti meg ezeket az értékeket, folyamatos grafikont kínálva, melyet az orvos és a szülésznő értékel.

 

A CTG fontossága

 

A CTG-monitorozás elsődleges célja a magzati distressz korai felismerése és annak biztosítása. A szívfrekvencia mintázatának, valamint az összehúzódások gyakoriságának és időtartamának elemzésével következtethetünk a magzat méhen belüli állapotára, és szükség esetén döntést hozhatunk akár a várandósság befejezését illetően is, amennyiben veszélyállapot látszik.

 

Mire számítson a CTG, más néven NST (non-stressz teszt) során?

 

A várandós kismamák számára a CTG elvégzése egyszerű és fájdalommentes folyamat. A vizsgálat során két, érzékelőkkel ellátott öv kerül az anya hasa köré – az egyik a magzati szívfrekvencia mérésére, a másik a méhösszehúzódások érzékelésére szolgál. A várandós gondozás részeként általánsságban elmondható, hogy a betöltött 37. héttől hetente egyszer javasolt elvégezni egészen a terminus napjáig. Tekintettel arra, hogy a CTG a magzat méhen belüli állapotának megítélésére szolgál, a vajúdás és a szülés során is többször, az adott helyzethez alkalmazkodva, de végig alkalmazandó.

Kiemelt cikkek

Burokrepesztés

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Spinális és epidurális érzéstelenítés

A szülés mély és intenzív élmény, amelyet az érzelmek és a fizikai érzések széles skálája jellemez. Sok nő számára a vajúdás alatti fájdalom kezelése jelentős aggodalommal jár, ami a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megfontolásához vezet. A leghatékonyabb és leggyakrabban választott lehetőségek közé tartozik a gerincvelői és az epidurális érzéstelenítés.

Spermavizsgálat

A férfi meddőség jelentős szerepet játszik az esetek körülbelül felében, amikor a pároknak nehézséget okoz a terhesség elérése. A spermavizsgálat az első lépést jelenti ennek az összetett kérdésnek a feltárásában.