Dr. Vleskó Gábor

Cystitis

A cystitis, közismert nevén hólyaghurut, a húgyúti fertőzés (UTI) egyik formája, amely a húgyutak anatómiai felépítése miatt elsősorban a nőket érinti. Ez az állapot, amelyet a húgyhólyag bélésének gyulladása jellemez, kellemetlenségeket okozhat, és ha nem kezelik, komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

A hólyaghurut jellemző tünetei közé tartozik a tartós vizelési inger, a vizelés közbeni égő érzés, a zavaros vagy erősen szagló vizelet, valamint az alhasi diszkomfortérzés. Egyes esetekben ezeket a tüneteket alacsony fokú láz és általános rossz közérzet kíséri. 

 

A hólyaghurutot elsősorban bakteriális fertőzés okozza, a leggyakoribb kórokozó az Escherichia coli (E. coli). Ezek a baktériumok bejutnak a húgyutakba, és megtapadnak a hólyag falán, ami fertőzéshez és gyulladáshoz vezet. A hólyaghurut kialakulásának kockázatát növelő tényezők közé tartozik a szexuális tevékenység, a menopauza, valamint minden olyan állapot, amely akadályozza a vizeletáramlást vagy csökkenti a hólyag kiürülését.

 

A hólyaghurut kezelésében döntő szerepet játszanak a megelőző intézkedések. Ezek közé tartozik a megfelelő személyi higiénia gyakorlása, a baktériumok kiöblítése érdekében a folyadékpótlás, a vizeletürítés a nemi közösülés után a húgyutak kitisztítása érdekében. A visszatérő hólyaghurutban szenvedő nők esetében a orvos antibiotikum kezelést javasolhat.

 

Ha kezelésről van szó, az antibiotikumok jelentik az első védelmi vonalat a fertőzés megszüntetésére. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szintén segíthetnek a kellemetlen érzés enyhítésében. Fontos, hogy a nők az előírt antibiotikum-kúrát végigcsinálják, még akkor is, ha a tünetek javulnak, hogy a fertőzés teljesen megszűnjön.

 

Bár a hólyaghurut gyakori és általában gyakran könnyen kezelhető, a tüneteket tapasztaló nők számára elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljanak. A korai diagnózis és kezelés megakadályozhatja, hogy a fertőzés átterjedjen a vesékre, ahol súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat. 

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.