Dr. Vleskó Gábor

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

A méhnyak ectropium (gyakran méhszájseb megnevezéssel) akkor fordul elő, amikor a méhnyakcsatorna belsejét borító mirigysejtek átterjednek a méhnyak külső felszínére. Ez az állapot leggyakrabban a reproduktív korú nőknél fordul elő, különösen azoknál, akiknek magasabb az ösztrogénszintje, például a terhes nőknél vagy a hormonális fogamzásgátlót szedőknél.

 

Bár általában tünetmentes, a jelen lévő nagyobb területű mirigyszövet miatt néha fokozott hüvelyi folyáshoz vezethet. Ez a folyás jellemzően tiszta és nyálkás. Egyes nőknél a közösülés utáni vérzés is előfordulhat, mivel a finom mirigysejtek érzékenyebbek az irritációra

 

Gyakran diagnosztizálják rutin vizsgálat vagy cytologiai mintavétel során. Sokak esetében az állapot nem igényel kezelést, mivel magától is megszűnhet, különösen, ha hormonális változásokkal függ össze, amelyek idővel normalizálódnak. Azokban az esetekben, amikor a tünetek zavaróak, a kezelési lehetőségek közé tartozhatnak az olyan módszerek, mint a krioterápia amikor az érintett területet lefagyasztják, majd a méhnyak hámja regenerálódik.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.

Petefészek gyulladás, adnexitis

Az adnexitis, amelyet súlyos esetben kismedencei gyulladásnak (PID) is neveznek, a méhfüggelékek gyulladását jelenti, beleértve a petevezetékeket és a petefészkeket. Egyszerűsítve és a köznyelvben „petefészek gyulladás”-ként hivatkoznak rá.