Dr. Vleskó Gábor

Endometriózis

Az endometriózis egy olyankrónikus állapotot, amely becslések szerint 10-ből 1 nőt érint a reproduktív éveik alatt, a méhnyálkahártya-szerű szövetek méhen kívüli növekedése jellemzi, fájdalmat, gyulladást és számos egyéb tüneteket okozva.

Az endometriózis nem csak a fájdalmas menstruációról szól; ez egy szisztémás betegség, amely a kismedencén belül és azon túl is számos szervet érinthet. A rossz helyen elhelyezkedő szövet a méhnyálkahártyához hasonlóan viselkedik, minden egyes menstruációs ciklusban megvastagszik, lebomlik és vérzik.

 

Az endometriózis következményei túlmutatnak a fizikai tüneteken. Az állapot mélyen befolyásolhatja a nők életminőségét, mentális egészségét, kapcsolatait és munkaképességét. 

 

Az endometriózis diagnosztizálása általában klinikai vizsgálat, képalkotó vizsgálatok, például ultrahang vagy kismedencei MRI, és végül laparoszkópia – a kismedencei szervek közvetlen megjelenítését lehetővé tevő sebészeti eljárás – kombinációját jelenti. A korai diagnózis és kezelés döntő fontosságú a tünetek kezelésében és a betegség előrehaladásának megelőzésében.

 

Bár az endometriózis nem gyógyítható, a különböző kezelési lehetőségek segíthetnek a tünetek kezelésében és az életminőség javításában. Ezek közé tartozhatnak a fájdalomcsillapító gyógyszerek, hormonális terápiák és az endometriosis eltávolítására szolgáló műtétek. 

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.