Dr. Vleskó Gábor

Endometrium karcinoma vagy méhtestrák

Az endometrium karcinóma, a méh rosszindulatú daganatai közül a leggyakoribb.

Az endometrium karcinóma elsősorban a menopauza utáni korban lévő nőket érinti, az esetek többségét 55 éves és idősebb nőknél diagnosztizálják. Azonban nem kizárólag ebben a korcsoportban fordul elő; a fiatalabb nők is veszélyeztetettek, különösen azok, akiknek a kórtörténetében kóros elhízás, progeszteron ellensúlyozás nélküli nélküli ösztrogén terápia. A betegség akkor jelentkezik, amikor a méhnyálkahártya sejtjei kontrollálatlanul növekednek, ami daganatképződéshez vezet, amely, ha nem ellenőrzik, átterjedhet a test más részeire.

 

A tünetek felismerése

 

Az endometrium karcinóma leggyakoribb tünete a rendellenes hüvelyi vérzés, amely a menstruációs ciklusok változásaként, a menstruációk közötti vérzésként vagy leggyakrabban a menopauza utáni hüvelyi vérzésként jelentkezhet. Ezeknek a jeleknek a korai felismerése és az orvosi konzultáció jelentősen javíthatja az eredményeket.

 

Az endometrium karcinóma korai felismerése jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát. A kismedencei vizsgálatok, a transzvaginális (hüvelyi) ultrahangvizsgálat és a méhnyaálkahártya mintavétel (abrasio, vurettage vagy biopsia)  kulcsfontosságú eszközök a betegség diagnosztizálásában. A diagnózis felállítása után a kezelési lehetőségek közé tartozik a műtét (gyakran méheltávolítás), a sugárkezelés, a hormonterápia, a kemoterápia vagy ezek kombinációja, a rák stádiumától és a beteg általános egészségi állapotától függően.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.