Dr. Vleskó Gábor

Dyspareunia: a fájdalmas közösülés

A dyspareunia különböző okokra vezethető vissza, mind fizikai, mind pszichés okokra. Fizikailag olyan állapotokhoz kapcsolódhat, mint az endometriózis, a hüvelyszárazság, fertőzések, kismedencei gyulladásos betegség (PID) vagy olyan izomproblémák, mint a vaginizmus. Pszichológiai szempontból olyan tényezők, mint a szorongás, a stressz és a múltbeli traumatikus élmények szintén hozzájárulhatnak a közösülés közbeni kellemetlenségekhez.

A dyspareunia tünetei közé tartozik a behatolás során jelentkező tartós vagy visszatérő fájdalom, amelyet égő, fájó vagy szúró fájdalomként írhatnak le. A fájdalom változó intenzitású lehet, ami a szexuális aktivitás elkerüléséhez és az intim párkapcsolat megterheléséhez vezethet.

 

A dyspareunia leküzdése gyakran multidiszciplináris megközelítést igényel, amely az orvosi kezelést érzelmi támogatással és a partnerekkel való nyílt kommunikációval kombinálja. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a biztonságos, megértő környezet megteremtése, ahol az érzések és aggodalmak megoszthatók. Emellett az intimitás alternatív formáinak feltárása segíthet a fizikai kapcsolat fenntartásában a dyspareunia feldolgozása során.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.