Dr. Vleskó Gábor

Fogamzásgátló tapasz

A fogamzásgátló módszerek széles skáláján a fogamzásgátló tapasz a kényelem és a hatékonyság keverékeként tűnik ki, modern megoldást kínálva a megbízható fogamzásgátlást keresők számára. Ez a kis méretű, öntapadós tapasz alternatívát kínál azoknak, akik a napi tabletta szedést nehézkesnek találják, vagy akik hosszabb távú, de nem állandó fogamzásgátló módszert keresnek.

A fogamzásgátló tapasz egyfajta hormonális fogamzásgátló, amelyet a bőrre helyeznek. Minden egyes tapaszba az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változatait juttatják be, a petefészkek által természetesen termelt hormonokat. Ezek a hormonok a bőrön keresztül fokozatosan kerülnek a véráramba, és a peteérés megakadályozására, a méhnyak nyákjának átjárhatatlanná tételére és a méhnyálkahártya elvékonyítására hatnak, ezáltal csökkentve a terhesség valószínűségét.

 

A fogamzásgátló tapasz használatának előnyei

 

A fogamzásgátló tapasz egyik legvonzóbb tulajdonsága az egyszerűsége. Három héten keresztül csak hetente egyszer kell cserélni, és ezt követi egy tapaszmentes hét, amely alatt a menstruációhoz hasonló megvonásos vérzés jelentkezik. Ez a heti egyszeri kezelés kiküszöböli a fogamzásgátló tabletták által megkövetelt napi rutint, így vonzó lehetőség azoknak, akiknek elfoglalt az életmódjuk, vagy akiknek nehéz megjegyezniük, hogy minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenniük a tablettát.

 

A tapasz ráadásul hasonló hatékonyságot biztosít, mint a fogamzásgátló tabletta.

 

Mint minden hormonális fogamzásgátlónak, a tapasznak is lehetnek mellékhatásai, beleértve a bőrirritációt az alkalmazás helyén, fejfájást, mellérzékenységet és érzelmi ingadozásokat. A legtöbb mellékhatás a használat első néhány hónapja után csökken.

Kiemelt cikkek

Természetes fogamzásgátló technikák

A természetes fogamzásgátló módszerek a nő menstruációs ciklusának termékeny és terméketlen fázisainak azonosítására és a termékeny ablak alatt a közösüléstől való tartózkodásra vagy a barrier módszerek alkalmazására épülnek.

Fogamzásgátló hüvelygyűrű

Ez a diszkrét, rugalmas gyűrű kényelmes és hatékony módszert kínál a nők számára, akik a fogamzásgátlás egyes más formáival járó mindennapos gondok nélkül szeretnék kontrollálni termékenységüket.