Dr. Vleskó Gábor

Hajfestés

A várandósság alatti hajfestés témája gyakran merül fel a fejlődő magzatra gyakorolt lehetséges káros hatások miatti aggodalmak miatt. A kérdés az, hogy a hajfestékben lévő vegyi anyagok felszívódhatnak-e a fejbőrön keresztül, és ha igen, hatással lehetnek-e a babára.

Jelenlegi ismereteink szerint a várandósság alatti hajfestés valószínűleg biztonságos.

 

A legtöbb kutatás szerint a szervezet csak minimális mennyiségű hajfestékkel kapcsolatos vegyi anyagot szív fel, és ezek a mennyiségek nem elég magasak ahhoz, hogy kockázatot jelentsenek a fejlődő babára nézve. Érdemes ismert, nagy múltú kozmetikai márka termékét választani.

 

Tekintettel azonban a kifejezetten ezzel a témával kapcsolatos kiterjedt kutatások hiányára, általában azt tanácsoljuk, hogy a hajfestéssel várjunk a második trimeszterig. A magzat az első trimeszterben döntő fejlődésen megy keresztül, így ebben az időszakban a legérzékenyebb a potenciálisan káros anyagokra. 

 

Azok számára, akik úgy döntenek, hogy a várandósság alatt festik a hajukat, bizonyos óvintézkedések segíthetnek a vegyi anyagoknak való esetleges kitettség minimalizálásában. A kesztyű használata, a festék minimális ideig történő fent hagyása és a fejbőr alapos leöblítése segíthet a bőrrel való érintkezés csökkentésében. 

Kiemelt cikkek

Szexuális élet a várandósság alatt

A várandósság alatti szex olyan téma, amely gyakran sok kérdést vet fel a várandós szülőkben. Érthető, hogy aggodalomra adhat okot a szexuális tevékenység biztonsága és annak lehetséges hatása mind a terhes nőre, mind a fejlődő magzatra.