Dr. Vleskó Gábor

Hasizom szétválás, Rectus diastasis terhesség után

A szülés utáni időszak számos fizikai változást hoz magával. A rectus diastasis a hasizmok szétválásával jár, ami a terhesség gyakori utóhatása, és számos kellemetlenséghez vezet.

A terhesség alatt a test változásokon megy keresztül a növekvő magzat befogadására. Az egyik ilyen változás az egyenes hasizmok (rectus abdominis) megnyúlása, ami a has középvonala mentén történő szétválásukhoz vezethet, amit rectus diastasisnak nevezünk. Ezt az állapotot a hasizmok közötti észrevehető rés jellemzi, ami a has kidudorodását vagy „pocakot” eredményezi, amely a szülés után még sokáig fennmarad.

 

 A jelek felismerése

 

A rectus diastasis jellegzetes jele a has kidudorodása, jellemzően a középvonalban, amely különösen feszítéskor vagy emeléskor észlelhető.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.