Dr. Vleskó Gábor

Hideg késes konizáció

A hidegkéses konizáció, más néven kúpbiopszia egy olyan sebészeti eljárás, amelynek során egy kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból. A név "hideg késes" része a szike használatából ered.

Az általában intravénás altatásban történik, a műtét során egy kúp alakú szövetrészt távolítanek el szike segétségével, a kivágott szövetdarabot szövettani vizsgálatra küldik, a műtéti sebet pedig öltésekkel látják el. Az eljárás általában körülbelül 20 percet vesz igénybe, és a betegek általában másnap mehetnek haza.

 

A gyógyulási időszakban feltétlenül be kell tartani az orvos utasításait a pihenésre, a tamponhasználatra és a szexuális aktivitásra vonatkozóan, hiszen például a túl korán újra kezdett szexuális élet utóvérzést okozhat a műtéti területből. 

 

A nyomon követés fontossága

 

A konizáció elvégzését követően kifejezetten fontos az utógondozás. Elengedhetetlen, hogy a páciens érdeklődjün az elvégzett szövettani vizsgálat eredményéről, és az eredmény függvényében rendszeres szűrővizsgálatokon kell részt venniük, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az összes kóros sejtet eltávolították, és azok nem tértek vissza. 

Kiemelt cikkek

Petevezeték-sterilizáció

A mesterséges petevezeték-sterilizáció jelentős döntés a reproduktív egészségügy területén, mivel végleges megoldást kínál azoknak a nőknek, akik biztosak abban, hogy a jövőben nem akarnak teherbe esni.

Laparoszkópia vagy hastükrözés

A laparoszkópos myoma eltávolítás egy olyan sebészeti eljárás, amely a méh miómák eltávolítását jelenti a hasfalon ejtett kis bemetszéseken keresztül.

Loop-conisatio

A loop konizáció egy olyan eljárás, amely során egy vékony dróthurkot használnak, amelyen keresztül elektromos áramot vezetnek át a kóros méhnyakszövet eltávolítására. Ez a technika lehetővé teszi a szövet pontos eltávolítását, miközben minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását.