Dr. Vleskó Gábor

Hiszteroszalpingográfia (HSG)

A hiszteroszalpingográfia egy olyan röntgenvizsgálati eljárás, amely a méh üregének alakját és a petevezetékek átjárhatóságát (nyitottságát) értékeli. Ennek során a méhnyakon keresztül kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, majd valós idejű röntgenfelvételeket készítenek. Ezek a felvételek feltárhatják a méhen vagy a petevezetékeken belüli rendellenességeket, például elzáródásokat amelyek befolyásolhatják a termékenységet. Ennek módosított változata a HYCOSY vizsgálat.

 

A HSG-t általában a menstruáció után, de még a peteérés előttre ütemezik, hogy a páciens biztosan ne legyen várandós az eljárás alatt. Maga az eljárás viszonylag gyors, általában körülbelül 20 percig tart. Hüvelyi feltárás során egy vékony katétert vezetnek be a méhnyakon keresztül, melyet ott rögzítenek, annak felfújásával. Ez a mozzanat fájdalommal, görcsökkel járhat. A páciensek a kontrasztanyag befecskendezésekor szintén kellemetlen érzést tapasztalhatnak, amely a menstruációs görcsökhöz hasonló. Maga a fájdalom ezek után nem tart sokáig, a röntgen képek elkészülte után a katétert azonnal leengedik és eltávolítják. Ezt követően gyakori, hogy kontrasztanyag távozik visszefelé és egyeseknél átmeneti vérzés vagy görcsök is előfordulhatnak. Ennek a vizsgálatnak egy módosított változata a HYCOSY vizsgálat, amikor ultrahang vizsgálat során végezzük az átjárhatóság vizsgálatát. Ennek előnye, hogy nincsen sugárterhelés, és hosszabban lehet vizsgálni a kontrasztanyag esetleges kijutását. Jellemzően a fájdalom is kisebb.

Kiemelt cikkek

Burokrepesztés

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Spinális és epidurális érzéstelenítés

A szülés mély és intenzív élmény, amelyet az érzelmek és a fizikai érzések széles skálája jellemez. Sok nő számára a vajúdás alatti fájdalom kezelése jelentős aggodalommal jár, ami a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megfontolásához vezet. A leghatékonyabb és leggyakrabban választott lehetőségek közé tartozik a gerincvelői és az epidurális érzéstelenítés.

Spermavizsgálat

A férfi meddőség jelentős szerepet játszik az esetek körülbelül felében, amikor a pároknak nehézséget okoz a terhesség elérése. A spermavizsgálat az első lépést jelenti ennek az összetett kérdésnek a feltárásában.