Dr. Vleskó Gábor

Hiszteroszkópia vagy méhtükrözés

A miómák, a méhben található nem rákos daganatok sok nő számára jelentős kellemetlenség forrása lehetnek. Erős menstruációs vérzéshez, fájdalomhoz és meddőséghez is vezethetnek. A méhnyálkahártya polipjai is okozhatnak hasonló tüneteket.

A hiszteroszkópos polip vagy mióma eltávolítás egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelynek célja a méh üregében elhelyezkedő miómák (sumucosus miómák) vagy polipok eltávolítása hasi metszés nélkül. A hiszteroszkóp – egy vékony, megvilágított teleszkópszerű eszköz, amelyet a hüvelyen és a méhnyakon keresztül vezetünk be a méh üregébe.

Az eljárást általában altatásban végzezzük, és a páciensek a műtét hosszától és nehézségétől függően akár aznap, de általában másnap biztosan hazamehetnek. Az eljárás során a méhnyakon keresztül bevezetünk egy hiszteroszkópot a méhbe, és elektromos áram segítségével lehetőség van a méh üregébe domborodó miómagöbök vagy polipok eltávolítására és szövettani vizsgálatára.

A hiszteroszkópos myomektómia választásának számos előnye van. Ezek közé tartozik a szövődmények csökkent kockázata, a minimális hegesedés és a mindennapi tevékenységekhez való gyorsabb visszatérés. 

Kiemelt cikkek

Petevezeték-sterilizáció

A mesterséges petevezeték-sterilizáció jelentős döntés a reproduktív egészségügy területén, mivel végleges megoldást kínál azoknak a nőknek, akik biztosak abban, hogy a jövőben nem akarnak teherbe esni.

Laparoszkópia vagy hastükrözés

A laparoszkópos myoma eltávolítás egy olyan sebészeti eljárás, amely a méh miómák eltávolítását jelenti a hasfalon ejtett kis bemetszéseken keresztül.

Loop-conisatio

A loop konizáció egy olyan eljárás, amely során egy vékony dróthurkot használnak, amelyen keresztül elektromos áramot vezetnek át a kóros méhnyakszövet eltávolítására. Ez a technika lehetővé teszi a szövet pontos eltávolítását, miközben minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását.