Dr. Vleskó Gábor

Hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás, orvosi nevén vaginitis, egy gyakori állapot, amelyet sok nő tapasztal életének egy bizonyos pontján.

A hüvelygyulladás számos olyan állapotot foglal magában, amelyek a hüvely és a szeméremtest gyulladását okozzák. A tünetek közé tartozhat a viszketés, égő érzés, fájdalom, rendellenes folyás és kellemetlen szag. A hüvelygyulladás leggyakoribb típusai a bakteriális vaginózis, a gombás fertőzések, a trichomoniázis és az atrófiás hüvelygyulladás.

 

A hüvelygyulladást számos tényező válthatja ki. A hüvely természetes flórájának egyensúlyhiánya bakteriális vaginózishoz vezethet, míg a gombás fertőzéseket gyakran a Candida albicans túlszaporodása okozza. A trichomoniázis egy parazita által okozott, szexuális úton terjedő fertőzés. Az atrófiás hüvelygyulladás jellemzően a menopauza után jelentkezik, amikor az ösztrogénszint csökken, ami a hüvely falának elvékonyodásához és kiszáradásához vezet.

 

A tünetek felismerése

 

A hüvelygyulladás tünetei a kiváltó októl függően változhatnak, de általában a következők:

 

– Viszketés vagy irritáció a hüvely területén.

– Kellemetlen érzés a közösülés során

– Rendellenes hüvelyi folyás (amely lehet sűrű, fehér és darabos gomba-fertőzés esetén, vagy híg, szürke és halszagú bakteriális vaginózis esetén).

– Égő érzés

– Vörösség és duzzanat a szeméremtestben

 

A hüvelygyulladás kezelése az okától függ. Gombaellenes gyógyszereket általában gomba-fertőzésekre írnak fel, míg a bakteriális vaginózis és a trichomoniázis kezelésére antibiotikumokat használnak. Atrófiás hüvelygyulladás esetén hormonális terápiák, beleértve a helyi ösztrogénkrémeket is, ajánlhatók.

 

A megelőző intézkedések közé tartozik a jó intim higiénia fenntartása, az irritáló szappanok és fürdőtermékek kerülése, a légáteresztő pamut alsónemű viselése és a biztonságos szex gyakorlása. A probiotikumok szintén segíthetnek fenntartani a baktériumok egészséges egyensúlyát a hüvelyben.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.