Dr. Vleskó Gábor

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság minden korosztályt érintő, minden nőt érintő probléma, mégis ez az egyik legkevésbé megvitatott téma a női egészségügyben. Ez az állapot gyakran a menopauzához társul, és jelentősen befolyásolhatja a nők életminőségét, intimitását és önbizalmát.

Általában a menopauza hormonális változásaihoz kötik, számos más tényező is hozzájárulhat ehhez az állapothoz, beleértve a szoptatást, bizonyos gyógyszereket, a stresszt és egyes egészségügyi állapotokat.

 

A hüvelyszárazság következményei túlmutatnak a fizikai kellemetlenségeken, hatással vannak az érzelmi jólétre és a szexuális egészségre. Sok nő számol be a libidó csökkenéséről, és a fájdalomtól való félelem miatt kerüli az intimitást, ami megterhelheti a személyes kapcsolatokat, és az elégtelenség vagy az elszigeteltség érzéséhez vezethet. A hüvelyszárazságot övező hallgatás a betegség elterjedtsége ellenére gyakran megakadályozza, hogy a nők segítséget kérjenek, vagy megbeszéljék tapasztalataikat.

 

Szerencsére számos hatékony kezelés és kezelési stratégia enyhítheti a hüvelyszárazságot, javíthatja a tüneteket és javíthatja az életminőséget. Ezek közé tartoznak:

 

– Síkosítók és hidratálók: A vény nélkül kapható vizes alapú síkosítók átmeneti enyhülést nyújthatnak a szexuális aktivitás során, míg a hüvelyi hidratálók a hüvelyszövetek nedvességének pótlásával hosszabb távú megoldást kínálnak.

 

– Hormonális kezelések: A menopauza miatt hüvelyszárazságot tapasztalók esetében a hormonpótló kezelés (HRT) vagy az alacsony dózisú hüvelyi ösztrogén segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában és a tünetek enyhítésében.

 

– Életmódbeli változtatások: Egyszerű változtatások, mint például a folyadékpótlás, a szappanokban vagy tusfürdőkben lévő irritáló anyagok kerülése és a stresszcsökkentő technikák alkalmazása szintén enyhíthetik a tüneteket.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.