Dr. Vleskó Gábor

Hydrosalpinx

A hydrosalpinx olyan állapotra utal, amikor az egyik vagy mindkét petevezeték elzáródik és megtelik savós folyadékkal, ami a petevezetékek duzzanatát okozza. Ez az elzáródás megakadályozza a spermium és a petesejt találkozását a petevezetőben, így akadályozva a megtermékenyülést és a terhességet. A hydrosalpinx jellemzően korábbi fertőzések, például kismedencei gyulladásos betegség, endometriózis vagy a kismedencei területen végzett korábbi műtétek következménye, amelyek hegesedéshez és elzáródáshoz vezethetnek.

Sok hidroszalpinxben szenvedő nőnél semmilyen tünet nem jelentkezik, így az állapotot nehéz diagnosztizálni speciális termékenységi vizsgálatok nélkül. Ha a tünetek mégis jelentkeznek, azok közé tartozhat a kismedencei fájdalom, a szokatlan hüvelyi folyás is. A hydrosalpinx diagnózisa általában képalkotó vizsgálatokkal, például hüvelyi ultrahanggal, hiszteroszalpingográfiával (HSG) vagy laparoszkópiával történik, amelyek láthatóvá teszik a petevezetékeket és kimutatják a folyadékkal teli elzáródásokat.

 

A termékenységre gyakorolt hatás és a kezelési lehetőségek

 

A hidroszalpinx jelenléte jelentősen befolyásolhatja a termékenységet, mivel nemcsak a petesejt és a spermium útját akadályozza, hanem a méh környezetét is befolyásolhatja, ami kevésbé kedvez a beágyazódásnak. A kezelési lehetőségek a termékenység helyreállítására összpontosítanak, és magukban foglalhatják az elzáródás eltávolítására irányuló műtéti eljárásokat, vagy bizonyos esetekben az érintett petevezeték(ek) eltávolítását. 

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.