Dr. Vleskó Gábor

Kismedencei fájdalom

A kismedencei fájdalom lehet krónikus vagy akut, lokalizált vagy kiterjedt, így diagnózisa és kezelése összetett. Különböző betegségek, például endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség (PID), petefészekciszta, mióma vagy akár irritábilis bél szindróma (IBS) is okozhatja.

A kismedencei fájdalom kiváltó okának diagnosztizálása fizikális vizsgálatot, különböző diagnosztikai vizsgálatokat, például ultrahangot, MRI-t vagy diagnosztikus laparoszkópiát foglal magában. A laparoszkópos műtét kapcsán oldhatóak az esetleges kismedencei összenövések.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.