Dr. Vleskó Gábor

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD, spirál)

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD-k vagy spirálok) jó választást jelentenek a hosszú távú fogamzásgátló megoldásokat kereső nők számára, mivel a kényelmet a megbízhatósággal ötvözik.

A spirálokhatékonysága a fogamzásgátlásban kiemelkedő. A hormontartalmú spirál, például a Mirena, tovább növeli az IUD hatékonyságát, átjárhatatlanná teszi a méhnyak nyákját, és elvékonyítja a méhnyálkahártyát. Ezen kívül előnyös lehet, hogy vagy minimális menstruáció jelentkezik csak, vagy teljesen el is marad.Öt évig is hatékony marad, elérhető olyan hormontartalmú spirál is, amelyet kifejezetten még nem szült nőknek fejlesztettek ki, ez még vékonyabb, 3 évig nyújt teljes védelmet. Ez kényelmet és megbízhatóságot nyújt, mivel a felhasználónak nem kell mindennap gondoskodnia a fogamzásgátlásról. Emellett a hormonok a helyben hatnak a méhnyálkahártyára, és gyakran csökkentik a menstruációs vérzés mennyiségét és fájdalmát. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden nő egyedi, és a hormontartalmú spirál alkalmazása előtt érdemes konzultálnunk, hogy minden feltétel adott legyen a felhelyezéshez.

Azt is fontos megjegyezni, hogy bár a spirál rendkívül hatékonyan megelőzi a terhességet, nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Kiemelt cikkek

Természetes fogamzásgátló technikák

A természetes fogamzásgátló módszerek a nő menstruációs ciklusának termékeny és terméketlen fázisainak azonosítására és a termékeny ablak alatt a közösüléstől való tartózkodásra vagy a barrier módszerek alkalmazására épülnek.

Fogamzásgátló hüvelygyűrű

Ez a diszkrét, rugalmas gyűrű kényelmes és hatékony módszert kínál a nők számára, akik a fogamzásgátlás egyes más formáival járó mindennapos gondok nélkül szeretnék kontrollálni termékenységüket.

Fogamzásgátló tapasz

A fogamzásgátló módszerek széles skáláján a fogamzásgátló tapasz a kényelem és a hatékonyság keverékeként tűnik ki, modern megoldást kínálva a megbízható fogamzásgátlást keresők számára.