Dr. Vleskó Gábor

Méhen kívüli terhesség

Az extrauterin graviditás, közismertebb nevén a méhen kívüli terhesség egy olyan összetett állapot, amikor a megtermékenyített petesejt a méh fő üregén kívül, gyakran egy petevezetékben ágyazódik be és növekszik.

A méhen kívüli terhességek az összes terhesség körülbelül 1-2%-át teszik ki, és leggyakrabban a petevezetékben fordulnak elő, ezért gyakran nevezik őket tubaris terhességnek.

 

A méhen kívüli terhesség korai jelei utánozhatják a normál korai terhesség jeleit, beleértve a kimaradt menstruációt, a pozitív terhességit tesztet, a mell érzékenységét és a hányingert. Gyakran előfordulhat kávéalj szerű barnás hüvelyi vérzés, váladékozás.

 

A méhen kívüli terhesség diagnosztizálása fizikai vizsgálat, vérnyomásmérés, vérkép kontroll, hüvelyi ultrahangos vizsgálat és a hCG (humán choriongonadotropin) hormon mérésére szolgáló vérvizsgálatok kombinációjával történik. Ha megerősítést nyert, a méhen kívüli terhesség kezelése ritkábban, válogatott esetekben történhet gyógyszeresen (metothrexat) az embrió növekedésének megállítására vagy legygyakrabban műtétileg (általában laparoszkópia) mely során a roncsolt petevezetőt az esetek jelentős százalákában el kell távolítani.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.