Dr. Vleskó Gábor

Neisseria gonorrhoeae

A Neisseria gonorrhoeae, a tripperért felelős baktérium továbbra is félelmetes ellenfél a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) területén. Az orvostudomány és a közegészségügy fejlődése ellenére továbbra is milliókat érint világszerte, és jelentős kihívásokat jelent a diagnózis, a kezelés és a megelőzés terén.

A gonorrhoea nemcsak az egyik legrégebbi ismert nemi úton terjedő fertőzés, hanem az egyik leggyakoribb is, az Egészségügyi Világszervezet évente több millió új esetről számol be. A fertőzés férfiakat és nőket egyaránt érint, és mindkét nemnél súlyos és maradandó egészségügyi problémákat okozhat, például nőknél kismedencei gyulladásos betegséget (PID), illetve meddőséget. 

 

A Neisseria gonorrhoeae egyik legaggasztóbb aspektusa az a figyelemre méltó képessége, hogy rezisztenciát alakít ki az antibiotikumokkal szemben. Az évtizedek során ez a kórokozó gyors fejlődési képességről tett tanúbizonyságot, ami számos, egykor hatékony kezelést elavulttá tett. A gonorrhea multirezisztens törzseinek megjelenését globális egészségügyi válsághelyzetnek nyilvánították, amely sürgős fellépést tesz szükségessé az orvosi és tudományos közösségek számára új kezelések kifejlesztése érdekében.

Kiemelt cikkek

Ureaplasma

Hírhedtebb társaitól, például a Chlamydiától vagy a Gonorrheától eltérően az Ureaplasma tüneteket nem okozva lakhat a szervezetben.

Mycoplasma

A Mycoplasma fajok egyedi baktériumok, melyekre jellemző, hogy nincs sejtfaluk, ami megkülönbözteti őket klinikai megjelenésükben és a gyakori antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájukban.

Szifilisz

A szifilisz, egy olyan régi betegség, mint az idő, az évszázados orvosi fejlődés ellenére továbbra is jelentős közegészségügyi kihívást jelent. A Treponema pallidum baktérium által okozott szifilisz egy szexuális úton terjedő fertőzés, amelynek nemcsak történelmi jelentősége van