Dr. Vleskó Gábor

Petevezeték-sterilizáció

A mesterséges petevezeték-sterilizáció jelentős döntés a reproduktív egészségügy területén, mivel végleges megoldást kínál azoknak a nőknek, akik biztosak abban, hogy a jövőben nem akarnak teherbe esni.

A mesterséges petevezeték-sterilizáció, amelyet általában petevezeték-lekötésként vagy elkötésként emlegetnek, egy olyan sebészeti eljárás, amelynek célja a terherbe esés végleges megakadályozása. A kölönböző módszerek közé tartozik a petevezetékek elzárása, átvágása, klip felhelyezése, megégetése (coaugulació)

 

 Az eljárás magyarázata

 

Az eljárás kórházban végezhető, altatásban, leggyakrabban laparoszkópos módszerrel. A petevezető sterilizálció elvégzésére hasi műtét kapcsán is sor kerülhet, pl . császármetszés kapcsán.

 

A meddővé tételt Magyarországon törvény szabályozza, így érvényes engedéllyel kell rendelkezni ahhoz, hogy elvégezhető legyen.

Kiemelt cikkek

Laparoszkópia vagy hastükrözés

A laparoszkópos myoma eltávolítás egy olyan sebészeti eljárás, amely a méh miómák eltávolítását jelenti a hasfalon ejtett kis bemetszéseken keresztül.

Loop-conisatio

A loop konizáció egy olyan eljárás, amely során egy vékony dróthurkot használnak, amelyen keresztül elektromos áramot vezetnek át a kóros méhnyakszövet eltávolítására. Ez a technika lehetővé teszi a szövet pontos eltávolítását, miközben minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását.

Hiszteroszkópia vagy méhtükrözés

A miómák, a méhben található nem rákos daganatok sok nő számára jelentős kellemetlenségek és szorongás forrása lehetnek. Erős menstruációs vérzéshez, fájdalomhoz és meddőséghez is vezethetnek.