Dr. Vleskó Gábor

MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS (CYTOLOGIA) LELET ÉRTELMEZÉSE

Ez az oldal segítséget nyújt a méhnyakrák szűrés (cytologia) lelet értelmezésében. 
Kattintson a „+” jelre annál a pontnál, amelynél a leletén X jelzést talál.

I. A kenet minősége

A kenet minősége értékelhető, az eredmény elfogadható.

A kenet különböző problémák miatt nem értékelhető, ezért a szűrés ismétlése javasolt.

Értékelhető, de nehezebben, mert:

A tárgylemezre nem került fel a név és/vagy TAJ szám, ezért nem azonosítható.

A kenet értékeléséhez szükséges kórelőzményi adatok hiányoznak (pl. előző rákszűrés eredménye, HPV tipizálás, előzetes méhnyak műtét szövettani eredménye) ezért a kenet korlátozottan értékelhető.

Az endocervikális átmeneti zóna a méhnyak két hámrétegét elválasztó terület, mely terület határán indulhatnak ki a rákmegelőző állapotok. Amennyiben ez hiányzik, a biztonság kedvéért 3 hónap elteltével ismételt rákszűrés javasolt.

Technikai problémák

Technikai jellegű problémák merültek fel a kenet értékelésekor, melyeket lentebb részletezünk.

A kenetben kevés sejt található, ezért a lelet értékelhetősége korlátozott. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan meg kell ismételni, de egyéni mérlegelés javasolt a kezelőorvosával.

A méhnyak területén gyulladás észlelhető a cytologiai vizsgálat során. Ez nem minden esetben igényel kezelést, javasolt egyeztetni a kezelőorvosával.

A kenet véres, ezért a kenet megfelelő értékelése korlátozott. Bizonyos fokú vérzés megszokott a kenet levétele során, de jelezhet kóros folyamatot is.

II. A kenet értékelése

A kenet nem tartalmaz kóros sejteket.

A kenetben nem voltak rákmegelőző állapotra jellemző vagy rákos sejtek, de más eltérések igen.

A kenetben kóros sejteket találtak, melyek hátterében rákmegelőző állapot, illetve rákos elváltozás is állhat. Orvosi konzultáció, leletmegbeszélés javasolt.

III. Részletes diagnózis

1. Kórokozók:

Előfordul, hogy a rákszűrés levételére akkor kerül sor, amikor már panaszai voltak (pl. égő, viszkető érzés, fehér darabos, túrószerű folyás), ebben az esetben, ha már kapott kezelést, nem szükséges további, ha a panaszai elmúltak. Ha a panaszai fennállnak, vagy nem kapott rá kezelést, akkor recept nélkül kapható hüvelyi készítmény használata megoldhatja a problémát. Amennyiben a tünetei nem javulnak, nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

Az egészséges hüvelyben több száz féle baktérium törzs él, ezek alkotják a hüvely normál flóráját. Ezt a normál környezetet megbonthatja egy antibiotikus kezelés, a túlzásba vitt intim higénia (pl.hüvelyi irrigálás). Ilyen esetben a normál flórán felül egyéb, potenciálisan kórokozó baktériumok is elszaporodhatnak. A megoldást a hüvelyflóra erősítése, mesterséges visszapótlása jelenti, általában recept nélkül kapható hüvelykapszula alkalmazásával, melyet ajánlott rendszeresen, havi szinten folytatni.

Actinomyces fertőzés vagy Actinomicosis leggyakrabban méhen belüli fogamzásgátló eszközt (spirál, IUD) hosszan viselő nőknél fordul elő. Ebben az esetben a spirál eltávolítása és  penicillin tartalmú antibiotikus kezelés javasolt, ezért nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

A trichomoniasis alapvetően nemi úton terjedő betegség (STI), de egyéb módon is meg lehet fertőződni (közös fürdő, közös törölköző használata).  Az esetek felében tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel jár. Jellegzetes tünete a bőséges, sárgás-zöldes, habos, bűzös folyás, gyakori vizelési inger, hüvelyi viszketés. A fertőzés kezelést igényel, mely vényköteles gyógyszerrel történik, ezért vizsgálat javasolt.

A nemi herpesz az esetek nagy részében heves tünetekkel, fájdalommal jár. Amennyiben a fertőzés először jelentkezik, a tünetek kifejezettek (fájdalmas bőrelváltozások, rossz közérzet), kiújulás esetén a tünetek jóval enyhébbek. Kezelése vényköteles gyógyszerrel történik, ezért kontroll vizsgálat javasolt.

2. Reaktív és reperetív jelek:

A lelet értékelésekor méhnyak területén gyulladásos folyamatra utaló jelek látaszanak. Ez zavarhatja a kenet értékelését, 3 vagy 6 hónap elteltével ismétlés javasolt. Ilyen esetben javasolt vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése, kezelőorvosával egyeztessen.Amennyiben a gyulladás nem olyan mértékű, hogy zavarja a lelet értékelését, a javaslat  az „ismétlés protokoll szerint” lesz.

A regeneratio a sejtek újraépülése valamilyen korábban fennálló károsító hatás után (pl. szexuális együttlét, tampon eltávolítása, gyógyszer alkalmazása). Teendőt nem igényel.

A metaplasia esetén a méhnyak területén bizonyos sejtek helyét szabályos, de más típusú sejtek veszik át, azonban ez nem rosszindulatú, rákos elváltozás. Önmagában a metaplasia nem indokol szorosabb rákszűrés kontrollt.

A hám sorvadását jelenti, mely leggyakrabban a változókorban (menopauza) jelentkezik. Amennyiben panaszai vannak, pl. hüvelyszárazság, fájdalmas együttlét, lehetőség van recept nélküli, vagy receptköteles gyógyszerek alkalmazására, kontroll vizsgálat javasolt.

A kenetben számos fehérvérsejt (leukocyta) található. Fertőzés jelenlétére utalhat, hüvelyi probiotikus, hüvelyflóra helyreállító kúra alkalmazása javasolt.

3. Hámelváltozások

Laphám

A kenetben kóros laphámsejtek vannak, amiknek az eredete nem határozható meg egyértelműen.

Az alábbi két típusát különböztetjük meg:

Nem meghatározott jelentőségű (ASC-US)

A kenetben bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek vannak. Ennek két fő oka lehet:

  • nehezen megítélhetõ elváltozások, melyek általában HPV vírus fertőzés okozta sejtelváltozásokkal együtt jelennek meg
  • nehézségbe ütközik a jóindulatú elváltozásokat a rákmegelőző állapotok különböző fokozataitól (LSIL, HSIL) elválasztani.

HSIL nem zárható ki (ASC-H)

Az ASC-H esetében felmerül a súlyos fokú hámdysplasia, rákmegelőző állapot lehetősége. Ilyen lelet esetén HPV vírus tipizálás és szövettani mintavétel javasolt, mely lehet célzott mintavétel, biopszia a kolposzkóppal gyanús területekről, illetve a méhnyak kúp-kimetszése  elektromos hurokkal (loop-conisatio).

LSIL esetén a kenetben enyhe fokú sejt-atípia található. LSIL esetén nagy valószínűséggel HPV vírus fertőzés áll a háttérben, ezért HPV tipizálás elvégzése mindenképpen indokolt. HPV negativitás esetén 6 hónap, míg HPV pozitivitás esetén 3 hónap múlva javasolt a rákszűrés megismétlése. Ez az elváltozás nagyon gyakran idővel megától is visszafordul, és nem progrediál súlyosabb méhnyakrák megelőző állapot felé.

CIN (cervicalis intraepithelialis neoplasia) osztályozás azt jelzi, hogy a kóros sejtek mennyire térnek el egy normális sejttől. A CIN 1-es besorolás a legenyhébb fokozatú sejtelváltozásokat jelenti.

HPV a humán papillómavírus rövidítése, az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés.  A HPV fertőzést a szervezet saját immunrendszere az esetek jelentős részében 1-2 év alatt legyőzi, a fennmaradó esetekben azonban mérsékelt vagy súlyos hámelváltozásokat okozhat. A HPV fertőzés egyes eseteben sok évig fennmaradhat, lappanghat. Ilyen esetben, új szexuális partner esetén óvszer használata javasolt. A HPV fertőzés tényét a HPV tipizálással lehet megerősíteni, mely során ugyanúgy a méhnyakról veszünk mintát, mint rákszűrésnél.

HSIL súlyos fokú rákmegelőző állapotot jelez. HPV tipizálás és szövettani mintavétel javasolt, mely lehet célzott mintavétel, a kolposzkóposan gyanús területekről, illetve a méhnyak kúp-kimetszése  elektromos hurokkall (loop-conisatio).

CIN osztályozás azt jelzi, hogy a kóros sejtek mennyire térnek el egy normális sejttől. A CIN 2 közepesen, a CIN 3 súlyos fokban kóros sejtképre utal.

A laphám carcinoma a méhnyak laphám eredetű rosszindulatú, rákos folyamata. Mindenképpen szövettani mintavétel javasolt (loop-conisatio)

Mirigyhám

A kenetben kóros mirigyhámsejtek vannak, de egyértelműen nem lehet megítélni a jelentőségüket. A mirigyhámsejtek származhatnak a méhnyak nyakcsatornájából és a méhnyálkahártyából is. Ilyen lelet esetén ultrahang vizsgálat, kolposzkópia és HPV tipizálás javasolt. Amennyiben mind a HPV szűrés, mind a kolposzkópia, mind az ultrahang vizsgálat negatív, 3-6 hónap múlva ismételt cytologiai vizsgálat javasolt. Bármelyik vizsgálat pozitivitása esetén szövettani mintavétel javasolt, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (loop-conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyából vett szövettani mintavételt jelent.

Az alábbi típusait különböztetjük meg:

Endocervicalis

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhnyak nyakcsatornájából származnak.

Endometrialis

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhynálkahártyából származnak.

Mirigysejt NOS

Az atípusos mirigyhámsejtek eredete bizonytalan.

A kenetben kóros mirigyhámsejtek vannak, melyek eredete nagyobb valószínűséggel rákmegelőző állapotra vagy rákos folyamatra utal. Mindenképpen szövettani mintavétel javasolt, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (loop-conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyából vett szövettani mintavételt jelent.

A kóros mirigyhámsejtek származhatnak a méhnyak nyakcsatornájából és a méhnyálkahártyából:

Endocervicalis

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhnyak nyakcsatornájából származnak.

Mirigysejt NOS

Az atípusos mirigyhámsejtek eredete bizonytalan.

A méhnyak mirigyhám eredetű rákmegelőző állapota. Az in situ carcinoma azt jelenti, hogy a folyamat még nem invazív, tehát nem terjed rá a környező szövetekre. Az AIS-ből nagyjából 5 év alatt fejlődik ki invazív rákos folyamat. Ilyen lelet esetén ultrahang vizsgálat és HPV tipizálás javasolt, majd szövettani mintavétel, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (loop-conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyáról vett szövettani mintavételt jelent. HPV negativitás esetén a méhnyálkahártya eredet a valószínűbb, ezért ilyenkor a kúp-kimetszéstől el lehet tekinteni, elég a méhnyakból és a méhnyálkahártyából szövettani mintát venni.

Mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat. Szövettani mintavétel javasolt. 

Az alábbi típusait különböztetjük meg:

Endocervicalis

A méhnyakból kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat.

Endometrialis

A méhnyálkahártyából kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat.

Extrauterin

Egy, a méhen kívüli szervből kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat. Nagy valószínűséggel egy másik szerv rákos folyamata adott áttétet a méhnyakba.

Mirigysejt NOS

A mirigyhám eredetű rákos folyamat kiindulási szerve nem azonosítható.

A fent felsoroltakon kívüli, egyéb típusú rosszindulatú, invazív rákos folyamat. A további kivizsgálást és kezelést javasolt onkológiai központban folytatni.

Javaslat

Kezelőorvosával konzultálva javasolt az ismétlés, de általánosságban az éves szűrővizsgálat elvégzése javasolt.

A rákszűrés ismétlése javasolt gyulladás ellenes kezelés után. 

A rákszűrés ismétlése javasolt hormonális kezelés után. Javasolt nőgyógyászati konzultáció, vényköteles gyógyszer felírása.

A rákszűrés ismétlése javasolt az előző kenetvételtől számított 3 hónap elteltével.

A rákszűrés ismétlése javasolt az előző kenetvételtől számított 6 hónap elteltével.

HPV tipizálás végzése javasolt.

A rákszűrés ismétlése (cytologia) és kolposzkópos vizsgálat javasolt.

Szövettani mintavétel javasolt. Ez lehet a méhnyakon végzett kúp-kimetszés (loop-conisatio), illetve szükség esetén a méhnyakból, illetve a méh üregéből vett szövettani mintavétel.