Az ételek utáni sóvárgás és az ellenérzés jól ismert jelenségei a várandósságnak, gyakran már az első trimeszterben elkezdődnek, és néha a várandósság egész ideje alatt fennállnak.
Előfordulhat, hogy a nők intenzíven vágynak bizonyos ételekre, míg másoknak már a puszta gondolata is azonnali ellenszenvet okozhat.
A várandósság alatti sóvárgás a nőknél nagyon eltérő lehet, és a savanyúságtól és a jégkrémtől kezdve az egzotikusabb ételekig bármi előfordulhat. A sóvárgás oka nem teljesen tisztázott, de úgy gondolják, hogy elsősorban a hormonális változásoknak köszönhető. A hormonok jelentősen befolyásolhatják az íz- és szagérzékelést, ami viszont befolyásolhatja az ételek iránti preferenciákat.
Érdemes megjegyezni, hogy az ételek averziója védelmi szerepet is betölthet. Sok terhes nő számol be az alkohollal, a koffeinnel és az olyan ételekkel szembeni ellenérzésekről, amelyek nagy kockázatot jelentenek az élelmiszer eredetű betegségek szempontjából, mint például a nyers hal vagy a nem kellően átsütött hús. Ezeknek az ételeknek a kerülése jótékony hatással lehet mind az anya, mind a baba egészségére.
Teljesen normális, ha mértékkel engedünk az ételek iránti sóvárgásnak, amíg a kiválasztott ételek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez és az egészséges súlygyarapodáshoz. Azonban a nem élelmiszerekre, például piszokra, krétára vagy szappanra való sóvárgás – ez a pica néven ismert állapot – káros lehet, ésérdemes megemlíteni orvosának.