Dr. Vleskó Gábor

Szifilisz

A szifilisz, egy olyan régi betegség, mint az idő, az évszázados orvosi fejlődés ellenére továbbra is jelentős közegészségügyi kihívást jelent. A Treponema pallidum baktérium által okozott szifilisz egy szexuális úton terjedő fertőzés, amelynek nemcsak történelmi jelentősége van

A szifilisz stádiumai

 

A szifilisz különálló szakaszokon keresztül halad előre, amelyek mindegyike sajátos tünetekkel járAz első, primer szifilisznek nevezett stádiumot jellemzően egyetlen, a fertőzés helyén kialakuló seb jellemzi, amely fájdalommentes volta miatt észrevétlen maradhat. Ha nem kezelik, a betegség átmegy másodlagos szifiliszbe, amelyet bőrkiütések és nyálkahártya-elváltozások jellemeznek. Ezt követi a látens stádium, amikor a betegség tünetmentesen inaktív marad. Kezelés nélkül azonban a szifilisz a legveszélyesebb fázisba, a harmadlagos szifiliszbe léphet, amely súlyos károkat okozhat a szívben, az agyban és más szervekben.

 

Az egyik ok, amiért a szifilisz továbbra is elterjedt probléma, az a képessége, hogy képes más betegségeket utánozni, ami miatt a „nagy utánzó” becenevet kapta. Ez a kaméleon jelleg gyakran vezet téves diagnózishoz vagy késleltetett kezeléshez, lehetővé téve, hogy a betegség csendben pusztítást végezzen a szervezetben. Továbbá a veleszületett szifilisz, amikor a fertőzés a terhesség során kerül át az anyáról a gyermekre, jelentős kockázatot jelent az újszülöttekre nézve, halva születéshez, újszülöttkori halálhoz vagy élethosszig tartó fizikai és neurológiai problémákhoz vezetve.

Kiemelt cikkek

Ureaplasma

Hírhedtebb társaitól, például a Chlamydiától vagy a Gonorrheától eltérően az Ureaplasma tüneteket nem okozva lakhat a szervezetben.

Mycoplasma

A Mycoplasma fajok egyedi baktériumok, melyekre jellemző, hogy nincs sejtfaluk, ami megkülönbözteti őket klinikai megjelenésükben és a gyakori antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájukban.

Neisseria gonorrhoeae

A Neisseria gonorrhoeae, a tripperért felelős baktérium továbbra is félelmetes ellenfél a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) területén. Az orvostudomány és a közegészségügy fejlődése ellenére továbbra is milliókat érint világszerte, és jelentős kihívásokat jelent a diagnózis, a kezelés és a megelőzés terén.