Dr. Vleskó Gábor

Transzvaginális, hüvelyi ultrahang

A transzvaginális ultrahang kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz. A hasi ultrahanggal ellentétben a transzvaginális megközelítés során egy karcsú transzducert vezetnek be a hüvelybe. Ez a módszer nagyobb felbontású képeket eredményez, amelyek tisztább és pontosabb információkat nyújtanak.

Az általános nőgyógyászati vizsgálatnak részét képezi, és általában nem tart tovább néhány percnél. A betegeknek azt tanácsoljuk, hogy az ultrahangos felvételek minőségének javítása érdekében hüvelyi ultrahang vizsgálathoz ne legyen telt a hólyagjuk. Kifejezetten sokszor alkalmazzuk ezt a módszert a koraterhességi vizsgálatok során, illetve a várandósság későbbi szakaszaiban a méhnyak hosszának megítéléséhez.

Kiemelt cikkek

Burokrepesztés

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Spinális és epidurális érzéstelenítés

A szülés mély és intenzív élmény, amelyet az érzelmek és a fizikai érzések széles skálája jellemez. Sok nő számára a vajúdás alatti fájdalom kezelése jelentős aggodalommal jár, ami a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megfontolásához vezet. A leghatékonyabb és leggyakrabban választott lehetőségek közé tartozik a gerincvelői és az epidurális érzéstelenítés.

Spermavizsgálat

A férfi meddőség jelentős szerepet játszik az esetek körülbelül felében, amikor a pároknak nehézséget okoz a terhesség elérése. A spermavizsgálat az első lépést jelenti ennek az összetett kérdésnek a feltárásában.