Dr. Vleskó Gábor

Trichomonas fertőzés

A Trichomoniasis, amelyet a Trichomonas vaginalis nevű protozoon parazita okoz, az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés.

A trichomoniázis gyakran tünetmentes, a fertőzöttek mintegy 70%-a nem mutatja a betegség közvetlen jeleit. Amikor a tünetek nőknél jelentkeznek, azok közé tartozhat a habos, sárgászöld, erős szagú hüvelyváladék, a vizelés és a nemi közösülés során jelentkező kellemetlenségek, a nemi szervek területének irritációja és viszketése, valamint néha alhasi fájdalom. A kifejezett tünetek hiánya elhúzódó, kezeletlen fertőzéshez vezethet, ami növeli az átvitel és a szövődmények kockázatát.

 

A trichomoniázis diagnosztizálása fizikális vizsgálatot és laboratóriumi vizsgálatokat foglal magában.

 

Szerencsére a trichomoniasis kezelhető antibiotikumokkal, konkrétan metronidazollal vagy tinidazollal, amelyek hatásosak a fertőzés megszüntetésében. Az újrafertőződés megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy a szexuális partnereket egyidejűleg kezeljék. A terhes nők esetében a trichomoniasis olyan kedvezőtlen kimenetelű tünetekkel jár, mint a koraszülés és az alacsony születési súlyú csecsemők, ezért a korai felismerés és kezelés kiemelkedően fontos.

Kiemelt cikkek

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.

Bakteriális vaginózis

Az Ureaplasma a Mycoplasmataceae családba tartozó baktérium nemzetség. Az Ureaplasma fajok a legkisebb önreprodukáló szervezetek közé tartoznak, és egyedülállóak a baktériumok között, mivel nincs sejtfaluk.

Ureaplasma

Hírhedtebb társaitól, például a Chlamydiától vagy a Gonorrheától eltérően az Ureaplasma tüneteket nem okozva lakhat a szervezetben.