Dr. Vleskó Gábor

Vizeletinkontinencia

A vizeletinkontinencia világszerte számtalan nőt érint. Ez az akaratlan vizeletvesztés jelentősen befolyásolhatja a nők életminőségét, érzelmi szorongáshoz és társadalmi elszigetelődéshez vezethet. A betegség elterjedtsége ellenére sokan csendben szenvednek, vagy a szégyenérzet, vagy a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek ismeretének hiánya miatt.

A vizeletinkontinencia többféle formában jelentkezhet, többek között:

 

– Stressz inkontinencia: A leggyakoribb forma, amikor a fizikai mozgások vagy tevékenységek, mint például a köhögés, tüsszentés vagy sportolás a húgyhólyagra gyakorolt nyomás miatt vizeletszivárgást okoznak.

– Urge inkontinencia: Jellemzője a hirtelen, intenzív vizelési inger, amelyet önkéntelen vizeletürítés követ.

– Kevert inkontinencia: A stressz- és az urge inkontinencia tüneteinek kombinációja.

 

A vizeletinkontinencia okai sokrétűek, az olyan tényezők, mint az életkor, az elhízás és a dohányzás szintén növelhetik a kockázatot.

 

Szerencsére a vizeletinkontinencia gyakran kezelhető. A kezelési stratégiák az inkontinencia típusától függően változhatnak, és a következők lehetnek:

 

– Életmódbeli módosítások: Az étrendi változtatások, a folyadékkezelés és a testsúlycsökkentés jelentősen javíthatja a tüneteket.

– Medencefenékgyakorlato*: A Kegel-gyakorlatok néven is ismert, a medencefenék izmainak erősítése segíthet a stressz- és a sürgősségi inkontinencia kezelésében.

– Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a sürgősségi inkontinencia szabályozásában.

– Műtéti lehetőségek: Súlyos esetekben a műtéti beavatkozások hosszú távú enyhülést biztosíthatnak.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.