Dr. Vleskó Gábor

Vulva fertőzések

A vulva fertőzéseket számos tényező okozhatja, beleértve a baktériumokat, gombákat, vírusokat és még a nem fertőző forrásból származó irritációt is.

A gyakori állapotok közé tartozik a vulvovaginális candidiasis (gombás fertőzések), a bakteriális vaginózis és a szexuális úton terjedő fertőzések (STI), mint a herpesz és a HPV. A nem fertőző okok közé tartozhatnak a szappanokban, mosószerekben vagy textilpuhítókban található kémiai irritáló anyagok.

 

A szeméremtesti fertőzések tünetei a kiváltó októl függően változnak, de gyakran viszketés, bőrpír, duzzanat, szokatlan folyás és kellemetlen érzés vizelés vagy közösülés közben.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.