Dr. Vleskó Gábor

Burokrepesztés

A burokrepesztés a vajdúdás során végzett beavatkozás, amely önmagában fájdalmatlan, mégis gyakran aggodalommal tölti el a kismamákat.

Ennek az orvosi beavatkozásnak során, a magzatburkot szándékosan megrepesztjük egy vékony, hosszú steril eszközzel. Ez gyakran a szülésindítás részeként történik, máskor az aktív vajúdás alatt alkalmazható a renyhébbé vált fájástevékenység gyógyszermentes felerősítésére. Bizonyos esetekben így tudunk meggyőződni róla, hogy egy magzati szívhang eltérés hátterében nem áll-e pl. meconiumos vagy véres magzatvíz. A közhiedelemmel ellentétben, a magzatburokan nincsenek érző idegek, így maga a burok repesztése nem fájdalmas, sem az anyának, sem a babára nézve, ezonban maga a hüvelyi vizsgálat, mely során a méhszájat elérjük, valóban járhat kellemetlenséggel, emit pl. síkosító olajok segítségével igyekszünk minimalizálni.

Kiemelt cikkek

Spinális és epidurális érzéstelenítés

A szülés mély és intenzív élmény, amelyet az érzelmek és a fizikai érzések széles skálája jellemez. Sok nő számára a vajúdás alatti fájdalom kezelése jelentős aggodalommal jár, ami a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megfontolásához vezet. A leghatékonyabb és leggyakrabban választott lehetőségek közé tartozik a gerincvelői és az epidurális érzéstelenítés.

Spermavizsgálat

A férfi meddőség jelentős szerepet játszik az esetek körülbelül felében, amikor a pároknak nehézséget okoz a terhesség elérése. A spermavizsgálat az első lépést jelenti ennek az összetett kérdésnek a feltárásában.

Transzvaginális, hüvelyi ultrahang

A transzvaginális ultrahang kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz. A hasi ultrahanggal ellentétben a transzvaginális megközelítés során egy karcsú transzducert vezetnek be a hüvelybe. Ez a módszer nagyobb felbontású képeket eredményez, amelyek tisztább és pontosabb információkat nyújtanak.