Dr. Vleskó Gábor

Spermavizsgálat

A férfi meddőség jelentős szerepet játszik az esetek körülbelül felében, amikor a pároknak nehézséget okoz a terhesség elérése. A spermavizsgálat az első lépést jelenti ennek az összetett kérdésnek a feltárásában.

A spermavizsgálat a férfi spermiumainak egészségét és életképességét értékeli. Ez a termékenységi vizsgálatok egyik sarokköve, amely értékes információkat szolgáltat a spermiumok mennyiségéről, mozgásáról (motilitás) és alakjáról (morfológia). 

 

A spermavizsgálat folyamata egyszerű. Szükség van egy spermamintára, amelyet jellemzően maszturbációval nyernek, majd laboratóriumi körülmények között elemeznek. Az elemzés több kulcsfontosságú paraméterre összpontosít:

 

– Koncentráció: Az ondóban jelen lévő spermiumsejtek száma.

– Mozgékonyság: A spermiumok hatékony mozgási képessége.

– Morfológia: A spermiumok alakja és szerkezete.

– Térfogat és pH: Ezek is jelezhetik a termékenységgel kapcsolatos lehetséges problémákat.

Kiemelt cikkek

Burokrepesztés

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Spinális és epidurális érzéstelenítés

A szülés mély és intenzív élmény, amelyet az érzelmek és a fizikai érzések széles skálája jellemez. Sok nő számára a vajúdás alatti fájdalom kezelése jelentős aggodalommal jár, ami a különböző fájdalomcsillapítási módszerek megfontolásához vezet. A leghatékonyabb és leggyakrabban választott lehetőségek közé tartozik a gerincvelői és az epidurális érzéstelenítés.

Transzvaginális, hüvelyi ultrahang

A transzvaginális ultrahang kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz. A hasi ultrahanggal ellentétben a transzvaginális megközelítés során egy karcsú transzducert vezetnek be a hüvelybe. Ez a módszer nagyobb felbontású képeket eredményez, amelyek tisztább és pontosabb információkat nyújtanak.