Dr. Vleskó Gábor

Terhesgondozás menete

6-7. hét (első várandósgondozási vizit)

Ezen a héten történik a terhesség megállapítása hüvelyi ultrahang segítségével. Védőnői gondozásba vétel, terhesgondozási kiskönyv kiállítása. A háziorvos ellátja beutalókkal a kötelező, ingyenes laborvizsgálatokra.

Első trimeszteri laborvizsgálatok:

Teljes vérkép, máj- és vesefunkció, éhgyomri vércukor, teljes vizelet, HbsAg (hepatitisz B), VDRL (szifilisz), TSH, vércsoport és ellenanyagszűrés.

Lehetőség van bővített vérvételre, nem kötelező, de ajánlott vizsgálatok: TORCH (Toxoplasma gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes simplex, Varicella, Parvovirus B19)

Bővebben új lapon

9-10. hét (második várandósgondozási vizit)

Hüvelyi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a babát, lemérjük a méreteit. Ellenőrzöm az elkészült laborvizsgálatok eredményét, kitöltöm a terhesgondozási kiskönyvet. Megbeszéljük a teendőket az első genetikai ultrahang vizsgálattal kapcsolatban. 

Bővebben új lapon

Első trimeszteri ("12 hetes") genetikai ultrahang vizsgálat

Ezt a vizsgálatot a várandósság 11+6 és 13+6 hete között kell elvégezni. Opcionálisan kombinált teszt +  toxémia szűrés, esetleg NIPT szűrés elvégzése javasolt.

15-16. hét (harmadik várandósgondozási vizit)

Megbeszéljük az eltelt időszak eredményeit, a genetikai ultrahang vizsgálat és a kromoszóma szűrések leleteit (kombinált teszt, NIPT tesztek). Ekkor már hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a baba növekedését.

Bővebben új lapon

Második trimeszteri ("18-20 hetes") genetikai ultrahang vizsgálat

19-22. hét közötti időszakban opcionálisan magzati echocardiographia (szívultrahang) javasolható az alábbi esetekben: 40 év feletti anyai életkor, lombik terhesség, ikerterhesség, szívfejlődési rendellenesség elsőfokú rokonnál, ha az anya cukorbeteg vagy kötőszöveti- vagy autoimmun beteg, magzatra ártalmas gyógyszer szedése, a 12. heti szűrés során talált 3 mm feletti nyaki redő, kóros magzati szívkonfiguráció és a tartósan fennálló magzati szívritmuszavar.

22-23. hét (negyedik várandósgondozási vizit)

Megbeszéljük az eltelt időszak eredményeit, a második genetikai ultrahang vizsgálat leletét. Hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a baba növekedését, de újra alkalmazzuk a hüvelyi ultrahangot a méhnyak hosszának ellenőrzősőre, a koraszülés megelőzős részeként

Bővebben új lapon

26-27. hét (ötödik várandósgondozási vizit)

Megbeszéljük az eltelt időszak eredményeit, a vércukor terheléses vizsgálat és a vérkép, vizelet vizsgálat eredményeit. Hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a baba növekedését, hüvelyi ultrahanggal pedig a méhnyak hosszát.

Bővebben új lapon

32. hét. (hatodik várandósgondozási vizit)

Megbeszéljük az eltelt időszak eredményeit, a harmadik genetikai ultrahang vizsgálat leleteit. Hasi ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a baba növekedését, hüvelyi ultrahanggal a méhnyak hosszát.

Bővebben új lapon

35. hét (hetedik várandósgondozási vizit)

Ezen a héten kell levenni az ún GBS, vagyis B csoportú Streptococcus szűrést. Ezután hüvelyi ultrahanggal ellenőrizzük a méhnyak hosszát, és hasi ultrahanggal a baba növekedését. Megbeszéljük a 37. héten esedékes CTG és laborvizsgálatokkal kapcsolatos teendőket.

Bővebben új lapon

38. hét (nyolcadik várandósgondozási vizit)

Megbeszéljük az ultolsó vérvétel eredményeit, megnézem az elkészült CTG leleteket. Ezután hüvelyi ultrahanggal, esetenként már kézzel is ellenőrizzük a méhnyak hosszát, és hasi ultrahanggal a baba növekedését és áramlási paramétereit. Megbeszéljük a terminus napjáig hátra lévő, és azon túl esedékes teendőket.

Bővebben új lapon