Dr. Vleskó Gábor

Missed ab.

A missed ab. a koraterhességek rettegett diagnózisa, amikor általában teljesen tünetmentesen az ultrahang vizsgálat során nem látunk szívműködést.

A „missed abortion” olyan terhességvesztésre utal, amikor a magzat fejlődése megállt, de a szervezet nem lökte ki a terhességi szöveteket. Ez az állapot, gyakran észrevétlen marad, mivel a vetélés tipikus tünetei, mint például a vérzés vagy a fájdalom, nem feltétlenül jelentkeznek azonnal. 

Általában az első trimeszterben történik, gyakran még azelőtt, hogy a nő egyáltalán észrevenné, hogy terhes. Jellemzője az embrionális vagy magzati növekedés leállása a vetélés fizikai jelei nélkül. Sok nő rutinszerű ultrahangvizsgálat során szerez tudomást róla.

Az okai túlnyomórészt genetikaiak. A fejlődő embrió vagy magzat kromoszóma-rendellenességei általában megakadályozzák a normális növekedést, ami a fejlődés természetes leállásához vezet. További tényezők lehetnek a hormonális egyensúlyhiány, az életkor, korábbi vetélések vagy az anya bizonyos egészségügyi állapotai, például a kezeletlen cukorbetegség vagy pajzsmirigybetegség. Lényeges azonban megjegyezni, hogy a legtöbb ok véletlenszerű, és nem annak köszönhető, amit a szülők tettek vagy nem tettek, és nem lehetett volna életmódbeli változtatásokkal, pihenéssel, étkezéssel megakadályozni.

Az orvosi kezelés magában foglalhatja a terhességi szövetek természetes kilökődésének kivárását (ez akár 3-4 hét is lehet), a folyamatot felgyorsító gyógyszeres kezelést, vagy egy kisebb sebészeti beavatkozást, az úgynevezett műszeres befejezést is. Ennek során egy „egynapos sebészeti” beavatkozás kapcsán a páciens méhét egy rövid altatásban végzett beavatkozás során műszeresen kiürítjük. Általában az ilyen beavatkozás nem igényel tartós kórházi tartózkodást. 

Fontos tudni, hogy ez az állapot nagyon gaykran előfordul, még akkor is, ha az adott pár előtte nem hallott róla, ilyen sajnálatos esemény kapcsán szinte mindig kiderül a családon vagy baráti közösségen belül, hogy mások is küzdöttek hasonlóval, ami segíthet a történtek minél gyorsabb feldolgozásában. Amennyiben szükséges, javasolt pszichológus segítségét is igénybe venni a veszteség feldolgozásához. Az okok esetleges felderítéséhez már akár egy vetélés után is vannak lehetőségek, de mélyebbre menő vizsgálatokat (az előfordulás gyakorisága miatt) általában csak két három egymást követő vetélés után kell indítani.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

A méhlepény-leválás

A méhlepény leválása súlyos terhességi szövődmény, amely bár viszonylag ritka, az anyát és a gyermeket egyaránt fenyegető lehetséges kockázatai miatt kiemelten fontos. Ez az állapot akkor következik be, amikor a méhlepény a szülés előtt részben vagy teljesen leválik a méh faláról.