Dr. Vleskó Gábor

Sürgősségi fogamzásgátló tabletták

A sürgősségi vagy közismertebb nevén 72 órás fogamzásgátló tabletták (ECP) célja a terhesség megelőzése védekezés nélküli közösülés vagy ismert fogamzásgátlási kudarc, például elszakadt óvszer után.

Nem rendszeres használatra, hanem tartalékmódszerként szolgálnak. Elsősorban kétféle ECP létezik: az egyik levonorgesztrelt (LNG) tartalmazó, vény nélkül kapható, a másik pedig ulipristal-acetátot (UPA) tartalmaz, ezek Magyarországon vénykötelesek.

 

Az ECP-k úgy működnek, hogy késleltetik az ovulációt – a petesejt felszabadulását a petefészekből. Akkor a leghatékonyabbak, ha a védekezés nélküli közösülés után a lehető leghamarabb beveszik őket, ideális esetben 72 órán belül az LNG tabletták esetében, és legfeljebb 120 órán belül az UPA tabletták esetében. Lényeges megjegyezni, hogy az ECP-k nem szakítják meg a meglévő terhességet.

 

Bár rendkívül hatékonyak, a sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatékonysága csökken, minél hosszabb ideig szedik őket a védekezés nélküli nemi kapcsolat után. Gyakori tévhit, hogy az ECP-k az abortusztablettákhoz hasonlóak, ami nem így van. Az ECP-k megakadályozzák a terhesség kialakulását, míg az abortusztabletták a kialakult terhességet megszakítják.

Kiemelt cikkek

Természetes fogamzásgátló technikák

A természetes fogamzásgátló módszerek a nő menstruációs ciklusának termékeny és terméketlen fázisainak azonosítására és a termékeny ablak alatt a közösüléstől való tartózkodásra vagy a barrier módszerek alkalmazására épülnek.

Fogamzásgátló hüvelygyűrű

Ez a diszkrét, rugalmas gyűrű kényelmes és hatékony módszert kínál a nők számára, akik a fogamzásgátlás egyes más formáival járó mindennapos gondok nélkül szeretnék kontrollálni termékenységüket.