Dr. Vleskó Gábor

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.

– A Bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amelyet a hüvelyben lévő természetes baktériumok egyensúlyának felborulása okoz. 

– A gombás fertőzéseket a Candida, a hüvelyben természetesen jelen lévő gomba túlszaporodása okozza.

– Trichomoniasis, egy ritkább, de súlyosabb állapot, amelyet egy parazita okoz, és szexuális úton terjed.

 

 A tünetek felismerése

 

Bár a tünetek a fertőzés típusától függően változhatnak, a gyakori tünetek közé tartozik a szokatlan hüvelyi folyás, viszketés, égő érzés, kellemetlen érzés a közösülés során és a kellemetlen szag. Ezeknek a tüneteknek a korai felismerése és a nőgyógyásszal való konzultáció gyorsabb diagnózishoz és kezeléshez vezethet.

 

Az olyan egyszerű gyakorlatok, mint a légáteresztő pamut alsónemű viselése, a tusfürdők és illatosított női termékek kerülése, a biztonságos szex gyakorlása és az általános higiénia fenntartása jelentősen csökkentheti a fertőzések kockázatát.

 

A kezelés a fertőzés típusától függően változik, de általában antibiotikumokat tartalmaz BV esetén, gombaellenes gyógyszereket gomba-fertőzések esetén. Trichomoniasis esetén mindkét partnert kezelik. Fontos, hogy az előírt gyógyszeres kezelést végigvigyük, még akkor is, ha a tünetek a kezelés befejezése előtt javulnak.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Petefészek gyulladás, adnexitis

Az adnexitis, amelyet súlyos esetben kismedencei gyulladásnak (PID) is neveznek, a méhfüggelékek gyulladását jelenti, beleértve a petevezetékeket és a petefészkeket. Egyszerűsítve és a köznyelvben „petefészek gyulladás”-ként hivatkoznak rá.