Dr. Vleskó Gábor

Petefészek gyulladás, adnexitis

Az adnexitis, amelyet súlyos esetben kismedencei gyulladásnak (PID) is neveznek, a méhfüggelékek gyulladását jelenti, beleértve a petevezetékeket és a petefészkeket. Egyszerűsítve és a köznyelvben „petefészek gyulladás”-ként hivatkoznak rá.

Az adnexitist általában az alsó reproduktív traktusból felszálló bakteriális fertőzések okozzák. Ezek közé tartozhatnak a szexuális úton terjedő fertőzések (STI), mint például a chlamydia és a gonorrhea, amelyek a leggyakoribb kórokozók. Azonban nem szexuális úton terjedő baktériumok is okozhatják szülés, abortusz vagy méhen belüli eszközök (IUD, spirál) behelyezése után.

Az adnexitis tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és lehetnek kismedencei fájdalom, láz, rendellenes hüvelyi folyás, fájdalmas közösülés, szabálytalan menstruációs vérzés és fájdalom vizelés közben. 

Diagnózis és kezelés:

Az adnexitis diagnosztizálása a kórtörténet, a fizikális vizsgálat, a laboratóriumi vizsgálatok és néha a képalkotó vizsgálatok kombinációját jelenti. 

A kezelés általában kombinált antibiotikus kezelés szájon át, 10 napig.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.