Dr. Vleskó Gábor

Sport várandósság alatt

A sportolás és az aktív életmód fenntartása a várandósság alatt számos előnnyel járhat.

A várandósság alatti rendszeres testmozgás segíthet a súlygyarapodás kezelésében, javíthatja a hangulatot, fokozhatja az erőt és az állóképességet a vajúdáshoz és javíthatja az általános egészségi állapotot. Általánosságban javasolt 20-30 perc közepes intenzitású testmozgást végezni a hét legtöbb vagy minden napján, feltéve, hogy nincsenek orvosi vagy szülészeti ellenjavallatai.

 

Az előnyök ellenére nem minden sport egyformán alkalmas a várandósság alatt. Egyes sportoknál nagyobb az esés, a hasi sérülés vagy az ízületi megterhelés kockázata, ezért ezeket kerülni kell. Ezek közé tartoznak a kontakt sportok, a síelés és a lovaglás. Másrészt az olyan sportok és gyakorlatok, mint a séta, az úszás, a várandós jóga biztonságosak és előnyösek.

 

A has növekedésével a test súlypontja megváltozik, ami hatással lehet az egyensúlyra és a koordinációra. A hormonális változások miatt a szalagok és az ízületek is rugalmasabbá válnak, ami növeli a sérülés kockázatát.

 

Rendkívül fontos, hogy edzés közben figyeljünk a testünkre. A túlzott megerőltetés kiszáradáshoz vezethet és megemelheti a testhőmérsékletet, ami potenciálisan káros lehet a magzatra nézve. Ezért fontos, hogy hidratált maradjon, kerülje a túlmelegedést, és hagyja abba az edzést, ha szédülést, légszomjat vagy bármilyen kellemetlen érzést tapasztal.

Kiemelt cikkek

Hajfestés

A várandósság alatti hajfestés témája gyakran merül fel a fejlődő magzatra gyakorolt lehetséges káros hatások miatti aggodalmak miatt. A kérdés az, hogy a hajfestékben lévő vegyi anyagok felszívódhatnak-e a fejbőrön keresztül, és ha igen, hatással lehetnek-e a babára.

Szexuális élet a várandósság alatt

A várandósság alatti szex olyan téma, amely gyakran sok kérdést vet fel a várandós szülőkben. Érthető, hogy aggodalomra adhat okot a szexuális tevékenység biztonsága és annak lehetséges hatása mind a terhes nőre, mind a fejlődő magzatra.