Dr. Vleskó Gábor

Szexuális élet a várandósság alatt

A várandósság alatti szex olyan téma, amely gyakran sok kérdést vet fel a várandós szülőkben. Érthető, hogy aggodalomra adhat okot a szexuális tevékenység biztonsága és annak lehetséges hatása mind a terhes nőre, mind a fejlődő magzatra.

A legtöbb esetben a várandósság alatti szex teljesen biztonságos, és a várandósság teljes időtartama alatt folytatható, amennyiben nincsenek komplikációk vagy egyéb orvosi okok, amelyek miatt kerülni kellene.

 

Normális, alacsony kockázatú várandósság során a szexuális együttlét nem jelent kockázatot a magzatra nézve. A magzatot jól védi a magzatburok és a méh erős izmai., a szex általában biztonságos, és a baba károsodásától való félelem nélkül élvezhető. Bizonyos kórállapotot, mint a méhlepény tapadási rendellenességei esetében orvosa azt tanácsolhatja, hogy végig, vagy átmenetileg kerülje a szexuális együttlétet.

 

A várandósság előrehaladtával és a pocak növekedésével a szexuális pozíciókat esetleg módosítani kell.

Kiemelt cikkek

Hajfestés

A várandósság alatti hajfestés témája gyakran merül fel a fejlődő magzatra gyakorolt lehetséges káros hatások miatti aggodalmak miatt. A kérdés az, hogy a hajfestékben lévő vegyi anyagok felszívódhatnak-e a fejbőrön keresztül, és ha igen, hatással lehetnek-e a babára.